VIDEO Microhidrocentrala din munții Gorjului considerată o bijuterie

10

Microhidrocentrala din zona Suseni, din județul Gorj, este considerată o adevărată bijuterie de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja

„Microhidrocentrala Suseni, din Runcu, județul Gorj, este o bijuterie. Chiar dacă în zilele noastre este considerată o microhidrocentrală, cu putere mică, Suseni este una dintre primele instalații de acest fel din țară”, a transmis ministrul Energiei într-un mesaj pe Facebook

Microhidrocentrala are o vechime de aproximativ 100 de ani și asigura la început energia electrică pentru Spitalul TBC de la Dobrița. Cele două investiții au fost realizate în perioada în care gorjeanul Gheorghe Tătărăscu a ocupat poziția de prim ministru.

„Cum a spus inginerul șef, Marius Grecu, «aici s-a aprins prima dată becul pentru Oltenia» Imaginați-vă cum trei mari uzine europene concurau, în 1937, pentru echiparea acestei microhidrocentrale. Iar construcția a fost realizată cu materiale adunate din albia râului, șlefuite de mari meșteri, sub coordonarea unui celebru arhitect italian. Totul este și azi original și în perfectă stare de funcționare, după 86 de ani.
Singura personalitate politică, care a mai vizitat-o până în prezent a fost, chiar la punerea în funcțiune, Prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu. A fost o experiență extraordinară, care ne-a reamintit importanța protejării patrimoniului nostru.
De altfel, am transmis deja de câteva luni bune colegilor de la Hidroelectrica faptul ca nu voi aproba înstrăinarea niciunui activ din patrimoniul statului”, spune Burduja în acel filmuleț. „Microhidrocentrala Suseni trebuie să rămână pentru generațiile viitoare, așa cum și noi am primit-o de la înaintașii noștri. Înainte, împreună”, a mai adăugat Burduja.

Construcţia sanatoriului a început în anul 1937, atunci când au demarat lucrările şi la hidrocentrală, care făcea parte din proiectul iniţal. Hidrocentrala fost pusă în funcţiune în anul 1938 şi a funcţionat exclusiv pentru Sanatoriul Dobriţa până în anul 1974, când a fost preluată de societatea Electrica, în cadrul căreia a funcţionat până în anul 2002. Atunci, cea mai veche hidrocentrală din Gorj a fost transferată la Hidroelectrica, în administrarea căreia se află şi în prezent.