Câștigătorii Atelierului Național de poezie „Serile la Brădiceni”

1

Cea de-a XXIV–a ediție a Atelierului național de poezie „Serile la Brădiceni”, desfășurată online, și-a desemnat câștigătorii.

Premiul național de poezie, în sumă de 1.000 de lei, atribuit unui poet român consacrat, a fost câștigat de către Horia Gârbea. Este un autor de cărți științifice, poet, dramaturg, prozator, traducător român. Gârbea este doctor în inginerie, conferențiar doctor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și redactor la „Luceafărul de Dimineață”.

Horia Gârbea este membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din România, președinte secția de poezie Filiala București a USR, membru în Comitetul Director al USR și membru în Comisia de Monitorizare, Suspendare și excludere a USR.

Premiul Național pentru critica poeziei în sumă de 1.000 de lei, atribuit unui exeget specializat în critica poeziei, a fost câștigat de către Sorin Lavric, scriitor și traducător român. Este absolvent al Facultății de Medicină (1993) și al Facultății de Filosofie (1996), doctor în filosofie în 2005, este preşedintele Centrului de Studii „Constantin Noica“ și directorul de Programe Interne al Uniunii Scriitorilor din Romania.

În 1997 a devenit redactor la Editura Humanitas, iar din 2003 ține cursuri semestriale la Facultatea de Filosofie București, a căror tematică este axată pe filozofia lui Constantin Noica. În prezent este redactor al revistei România literară.

Premiile au fost acordate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Atelierul național de poezie a fost propus și inițiat de managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, în 1997. Atelierul dedicat poeziei s-a organizat online anul acesta, în contextul crizei generate de COVID-19.