CÂND va avea loc Festivalul TOCANULUI la Novaci

2
Autoritățile locale ale orașului Novaci, veche vatră de păstori, cu gospodari harnici, ospitalieri și cu respect pentru obiceiurile și tradițiile strămoșești, invită cetățenii la FESTIVALUL TOCANULUI, ediția a IV-a. Evenimentul va avea loc în perioada 7-8 octombrie.
Cei ce doresc să cunoască în direct o comunitate asupra căreia păstoritul și migrația ardelenilor spre Regat și-a pus puternic amprenta, sunt așteptați în aceste zile la Novaci.
Obiceiurile și tradițiile acestei zone, păstrate cu sfințenie sute de ani, produsele gastronomice locale, portul popular, muzica, dansul, meștesugurile sunt doar câteva dintre surprizele ce îi așteaptă pe participanți.
Festivalul Tocanului nu este o sărbătoare obișnuită, cu iz politic, nu este un simplu spectacol, ci este o sărbătoare în cadrul căreia produsul gastronomic local, marcă OSIM, ”Tocan de Novaci”, este REGE, deoarece prin simplitatea sa nelipsită de secrete, este pregătit de ciobani autentici, stăpâni de turme, doar din Novaci, pentru că, probabil, este printre rarele festivaluri care promovează familia tradițională a păstorului român. La festival, în fața publicului, este o mândrie pentru novăceni să se reîntâlnească an de an cu urmașii celor mai vestite familii de ciobani din istoria localității, familii onorate cu respectul cuvenit.
În timp ce se prepară tocanul din carne de oaie, publicul poate asista la obiceiurile locului aduse în scenă de peste 100 de copii și tineri novăceni îmbrăcati în costum popular cusut cu negru pe alb, elegant, sobru, purtat cu plăcere de fiecare localnic. Duminică, pe scena festivalului urcă doar novăcenii și invitații lor, din zone folclorice cunoscute ciobanilor din procesul transhumanței.
Din juriu vor face parte primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, băcița Marioara Băbu din Muntele Ștefanu, personalități marcante din Ministerul Agriculturii și un reprezentant al Federației Asociațiilor de Oieri din România. Menirea acestora este aceea de a observa dacă este respectată rețeta din străbuni și dacă ciobanii prepară un produs de calitate.
Sâmbătă seara, se organizează o SEARĂ CIOBĂNEASCĂ dedicată novăcenilor de pretutindeni. Muzica populară, jocul popular, veselia și TOCANUL, udat cu o tărie, vor marca bucuria revederii. Amfitrionii petrecerilor din cele două zile vor fi tinerii membri ai Ansamblului Folcloric ”Nedeia”, copiii înscriși la Școala de dans popular ”Nedeia”, Grupul Vocal ”Nedeia” și Grupul de Suflători ”Ion Lianu”. Vor veni la Novaci tineri artiști renumiți prin prestațiile lor artistice, soliști renumiți în folclorul românesc și bineînțeles Ansamblul Profesionist ”Doina Gorjului”, coordonat tot de un novăcean.
În cadrul festivalului se organizează un târg al mesterilor populari, vor fi prezenti producătorii locali uniți sub sigla ”Masa producătorului” și punctele gastronomice locale.
Festivalul Tocanului, ediția 2023, va avea aceeași locatie, adică Zona Pieței din Novaci.