SJU Târgu Jiu riscă să rămână fără linie de gardă în Secția Cardiologie

0

Situație delicată în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, în Secția de Cardiologie. Începând cu data de 20 mai, linia de gardă în această secție nu va mai putea fi asigurată. Conducerea spitalului a solicitat sprijin altor unități medicale din județul Gorj și din Craiova. În cazul în care această situație nu se va soluționa, se va apela la Ministerul Sănătății.

Doi dintre medicii cardiologi s-au pensionat, iar alți doi tineri specialiști care își desfășurau activitatea în această secție au demisionat. Având în vedere aceste circumstanțe, garda în această secție aglomerată a rămas asigurată doar de doi medici. Motivele pe care cadrele medicale le-au invocat în privința demisiei s-au raportat la  remunerația mică în raport cu orele de gardă și suprasolicitarea.

“În ultima perioadă, doi medici de specialitatea cardiologie au încetat activitatea prin pensionare și doi medici cardiologi vor înceta activitatea prin demisie. La nivelul Spitalului Judeţean de Urgență Târgu-Jiu, cinci medici din cei şapte care efectuau gărzi au încetat contractele individuale de muncă pentru asigurarea continuității liniei de gardă, începând cu 19.05.2023. Motivele invocate au fost numărul mare de prezentări în Camera de gardă şi consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale, dar şi faptul că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018. Situația existentă a dus la imposibilitatea întocmirii graficului de gardă începând cu data de 20 mai”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt al SJU Târgu Jiu.

Asigurarea gărzii în această secție aglomerată va deveni, practic, imposibilă prin intermediul celor doi medici rămași. Acest fapt a determinat conducerea spitalului să solicite sprijin extern și chiar să negocieze cu medicii care și-au depus demisia pentru a găsi o cale de mijloc.

“Conducerea Spitalului Judeţean de Urgență Târgu-Jiu a transmis adrese de sprijin cu personal în specialitatea cardiologie pentru asigurarea liniei de gardă către unitățile medicale din județul Gorj, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Craiova. De asemenea, au fost informați Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean Gorj și Casa de Asigurări de Sănătate Gorj. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu efectuează în continuare demersuri pentru rezolvarea acestei situații, purtând discuții repetate cu medicii secției pentru a reveni în linia de gardă. În situatța în care nu vor exista soluții pentru asigurarea liniei de gardă, se va solicita Ministerului Sănătății comasarea liniei de gardă Medicină Internă – Cardiologie, conform legislației în vigoare.”, a adăugat purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu.