Înălțarea Domnului – Tradiții și obiceiuri

0

Astăzi, 25 mai, credincioșii sărbătoresc Înălțarea Domnului (Ispas), sărbătoare ce are loc la 40 de zile după Sfintele Paște. Prin Înălţare, Hristos a împlinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

Tradiții de Înălțarea Domnului

În unele sate din Banat sau din Țara Hațegului se face nedeie în ziua de Înălțare. Este un prilej ca localnicii alături de prietenii și rudele din alte părți să se întâlnească și să se bucure împreună, potrivit crestin-ortodox.ro.

După slujbă, pe câmp are loc o procesiune, prilej cu care se sfințesc recoltele.

În unele locuri, oamenii ocolesc satul cu lanurile, apoi merg și în pădurile din jur, își împodobesc casele și bisericile cu flori și spice verzi.

Femeile fac curățenie, gătesc, iar în ajun anină leuștean la porți și ferestre ca să apere gospodăria de strigoi.

Obiceiuri de Înălțarea Domnului

  • se poartă frunze de nuc la brâu precum Hristos când s-a înălțat;
  • se crede că cine moare de la Paști până la Ispas ajunge în Rai;
  • de Ispas se bat vitele cu leuștean, ca să se îngrașe și să fie ferite de boli;
  • se taie păr din varful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, spunându-se: “să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar!”;
  • în ziua de Ispas nu se dă foc și sare din casă;
  • ce se seamană după Ispas, nu rodește;
  • în ziua de Înălțarea Domnului, femeile care au morți în familie, împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora, crezându-se că e ziua în care sufletele lor se înalță la cer și să aibă merinde de drum;
  • femeile împart lapte dulce, fiert cu pasat.