Festivalul Tineretului la Godinești, ediția a XXIII-a

  0

  Prefectura și Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,  Primăria și Consiliul Local Godinești, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează o nouă ediție a Festivalului Tineretului la Godinești, în data de 1 august 2023.

  Evenimentul este programat cu începere de la ora 15.00, pe scena din Grindul Godineștiului. Câștigătorii trofeului și locului I din ultimii trei ani nu au voie să participe în concurs, prestația lor putând fi doar în afara concursului. Vârsta de participare este între 12 și 25 de ani.

  La fel ca și la edițiile precedente, festivalul are patru secțiuni de concurs: soliști vocali, soliști instrumentiști, formații de dansuri populare și tarafuri tradiționale.

  Soliștii vocali și instrumentiști vor interpreta două piese din repertoriul gorjenesc respectiv doină, și la alegere unul din următoarele genuri de muzică: baladă, horă, sârbă, etc., din care una fără acompaniament orchestral. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist “Doina Gorjului”. Menționăm că pentru înscriere și preselecție, participanții sunt rugați să se prezinte la ora 13.00.

  Formațiile de dansuri vor respecta condițiile de repertoriu – obligatoriu gorjenesc și de durată minim 5-6 minute. Acompaniamentul va fi asigurat de către formații. Pentru formațiile de dansuri vor fi respectate aceleași condiții de vârstă. Tarafurile vor avea în componență maximum 12 persoane, cu repertoriu gorjenesc, dar să nu depășească șase minute, cu instrumente tradiționale (fără electronice).

  Organizatorii anunță o manifestare cultural-artistică de promovare a tezaurului folcloric de pe meleagurile Gorjului, dar și promovarea tinerilor care continuă să ducă mai departe tradițiile populare din zona județului Gorj.

  Trofeul Festivalului se acordă celui mai frumos costum popular. În funcție de valoarea evoluției scenice, se vor mai acorda mențiuni constând în diplome. Pe măsura aderării la idee, sponsorii (dacă sunt)  vor putea oferii și alte premii pentru oricare secțiune de concurs. Premiile în valoare de 4.200 lei, vor fi acordate de Consiliul Județean Gorj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

  Juriul va fi alcătuit din specialiști pe domenii și din reprezentanții organizatorilor. Festivalul include și recitaluri ale unor interpreți de seamă ai cântecului popular românesc. Sonorizarea este asigurată de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.