Festivalul Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului”

2

Ediția cu numărul XXI a Festivalului Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului” se va desfășura, anul acesta, în perioada 11-13 august 2023.

Festivalul-concurs este un eveniment cu tradiție, competitiv, organizat de Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în colaborare  cu Asociația Proiect pentru o Lume a Oamenilor mai Buni” (APLOMB), posturi de radio și televiziuni naționale și locale.

Pe lângă corifeii folkului românesc, manifestarea reuneşte tineri din toată țara, care doresc să-şi afirme potenţialul artistic în domeniul creaţiei şi interpretării muzicii folk și, totodată, vor încerca să arate că există deja ziua de mâine a folkului românesc.

Se pot înscrie în concurs, în calitate de interpreți și grupuri folk, cei care nu au obținut Marele Premiu și Trofeul la nicio ediție anterioară. Fiind un concurs de creație și interpretare, care își propune să promoveze noi valori reprezentative pentru folk-ul românesc, se adresează concurenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 35 de de ani.  Concurenții admiși vor prezenta în concurs două piese originale. Piesele care participă în concurs trebuie să transmită fie un mesaj al condiției umane sau al conceptelor sociale, fie un mesaj istoric sau unul de iubire.  Textele prezentate pot fi creații proprii sau ale altor poeți, în timp ce linia melodică trebuie să fie compusă de concurent.

Înscrierea se face  pe baza unui formular de înscriere cu toate datele completate și copia cărții de identitate (datele personale fiind protejate) trimise la Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu prin e-mail la adresa spa_tgjiu@yahoo.com sau depuse la sediul instituței din strada 11 Iunie 1848, nr.87.  Data limită pentru înscriere fiind 07 august 2023. Sunt scutiți de preselecție tinerii folkiști participanți la ”Tabăra Folk de la Calafat”, conform protocolului de colaborarea încheiat între Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociația ”Proiect pentru o Lume a Oamenilor mai Buni” (APLOMB).

Programul Festivalului promite a fi unul de excepție:

– Vineri, 11 august 2023, ora 1900, va avea loc tradiţionalul concurs de muzică,
iar după concurs, vor încânta publicul: Zoia Alecu, Sunt un frate tânăr (trio format din Dorin Andone, Teo Boar și Vlady Cnejevici), Nicu Zotta și  Daria Andreea Boghean (câștigătoarea ediției trecute),

– Sâmbătă, 12 august, ora 1900, continuă competiția muzicală dintre tinerii interpreți. După concurs, vom intra în atmosfera de poveste creată de vocile calde ale interpreților: Trio  Emeric Imre – Jimi Laco și Marius Roje, Dan Vană , Dana Florian și Stephan Gheraksiev.

– Duminică, 13 august,  începând cu ora 1900, va avea loc decernarea premiilor și Gala Laureaților, iar la finalul festivalului vor susține recitaluri:   Mircea Vintilă, Maria Gheorghiu, Adrian Beznă și Ovidiu Mihăilescu.

Juriul are în componenţa sa personalități ale muzicii de gen: Maria Gheorghiu – , președintele juriului, cantautor și redactor Radio România,  Dan Vană – cantautor,  Sorin Minghiat – interpret, Spiridon Popescu – poet, Ovidiu Mihăilescu –cantautor.

Tot cu ocazia Festivalului se vor organiza lansări de albume discografice ale personalităților prezente cu această ocazie la Târgu Jiu, precum și lansări de carte.

Teatrul de Vară ”Nelu Dumitru” din Târgu Jiu va fi gazda festivalului nostru, loc consacrat pentru desfășurarea acestui eveniment. Atmosfera va fi întreținută de folkistul Adrian Beznă, amfitrionul festivalului.

Prețul unui bilet este de 15 lei, pretul unui abonament pentru toate cele 3 zile este 30 de lei, iar pt copiii cu vârsta de până la 7 ani, intrarea este liberă. Persoanele cu dizabilități pot beneficia de intrare liberă doar pe baza unui act doveditor (copie a certificatului care atestă gradul de dizabilitate).