DSVSA Gorj, val de amenzi în județ

1

De la începutul lunii și până în prezent, inspectorii DSVSA Gorj au efectuat zeci de controale și au aplicat amenzi unui mare număr de operatori economici din județ. Printre deficiențele constatate se numără lipsa echipamentului de protecție necesar, depozitarea necorespunzătoare a produselor și lipsa curățeniei.

 

Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat 116 controale în perioada  01 – 15.10.2023, în urma cărora  au fost aplicat 18 sancțiuni contravenționale, reprezentând 1 avertisment şi 17 amenzi în cuantum de 75.200 lei. Operatorii economici sancționați sunt din Aninoasa, Baia de Fier, Berleşti, Crasna, Novaci, Rovinari, Stăneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Ţânţăreni și Urdari.

  • Proprietarul unei exploatații non-profesionale s-a ale cu un avertisment scris pentru nedeclararea către medicul veterinar a evenimentelor înregistrate în exploatație la specia porcină;
  • Un bar a fost amendat cu suma de 1200 lei întrucât persoana care deservea unitatea nu deținea echipament de protecție şi nici fișă de aptitudini şi a depozitat unele produse alimentare direct pe paviment (băuturi alcoolice şi răcoritoare); nu a fost prezentată dovada efectuării operațiunilor DDD;
  • O amendă de 1200 lei a fost aplicată și unui magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare congelate (pește lângă carne de pasăre, fără delimitare); pete de rugină pe anumite porțiuni ale lăzii frigorifice;
  • 2 x 1.200 lei unor producători particulari, pentru comercializarea laptelui crud şi produselor lactate către consumatori fără a deține documente de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranța alimentelor;
  • 3 x 1.200 lei angajaților de la un fast-food două magazine alimentare, pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare (fără echipament de protecție sanitară), lipsa fișei de aptitudini, igienă operațională precară;
  • 4 x 1.200 lei unor producători particulari, pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor lactate (telemea de vacă, telemea de oaie, brânza de burduf) expuse spre comercializare – nu erau oferite toate elementele de identificare necesare pentru informarea consumatorilor;
  • 10.000 lei la un snack-bar, pentru desfășurarea activității de alimentație publică fără a deține document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranța alimentelor;
  • 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;
  • 10.000 lei la un restaurant, pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de prelucrare şi a utilajelor şi ustensilelor de lucru folosite;
  • 2 x 10.000 lei la două supermarket-uri, pentru expunerea spre comercializare a unor produse alimentare fără elemente complete de identificare. Sancțiune complementară: reținerea oficială a cantității de 2,680 kg ceafă de porc fără os, în valoare de 66,97 lei, cu destinarea către neutralizare;
  • 12.000 lei la o unitate de fabricare a pâinii și specialităților de panificație, pentru neinițierea procedurii de retragere de pe piață a unor produse fabricate cu un ingredient despre care a primit notificare că este neconform.