Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Marie Mare, este sărbătorită în fiecare an la data de 15 august. Acest praznic marchează trecerea la cele veșnice a Fecioarei Maria. Legenda spune că, spre deosebire de restul oamenilor care trec prin moarte, Născătoarea lui Dumnezeu a căzut într-un somn lung și extrem de profund, din care nu s-a mai trezit.
Există mai multe tradiții și obiceiuri care în țara noastră sunt în strânsă legătură cu acest praznic ortodox. Potrivit tradiției, în ziua de Sfânta Marie Mare nu este bine să pleci singur la drum. Este esențial să fii însoțit de o altă persoană în călătoria ta, dar dacă acest lucru chiar nu este posibil, este bine să ai un obiect sfințit în permanență cu tine, precum o iconiță sau o cruce.
De asemenea, în ziua de sărbătoare creștinii nu trebuie să facă treabă în curte sau la câmp. Se spune că cei care nu respectă acest obicei vor face ca pământul să fie blestemat iar animalele să se îmbolnăvească.
În ziua de Sfânta Maria nu se aprinde focul în sobă, pentru că mâncarea gătită la acest praznic va avea efecte negative asupra celor care o consumă.
O altă tradiție spune că nu este bine ca în această zi să speli, să coși sau să gătești, pentru că acest lucru poate duce la îmbolnăvirea celor din casă. Pe 15 august nu trebuie nici să te tunzi, pentru că acest lucru poate duce la pierderea totală a părului.
Tradiția mai spune că nu este bine să te cerți cu cineva în ziua de Sfântă Maria Mare, pentru că acest lucru va aduce mare tristețe în suflet.
Ce trebuie să facă creștinii de Adormirea Maicii Domnului: Tradiții din bătrâni
Există o mulțime de obiceiuri pe care oamenii trebuie să le respecte pe data de 15 august. Potrivit tradiției bisericești, în această zi este bine ca oamenii să meargă la mormintele celor dragi și să tămâieze în jurul acestora.
Creștinii ortodocși ar trebui să facă pomeni în ziua de Sfânta Maria Mare. Pachetele trebuie oferite în special oamenilor săraci și ar fi bine să conțină colivă, pâine, fructe, în special struguri, mere și pere.
Este foarte bine în special pentru femeile însărcinate să ofere pomană în această zi de sărbătoare, pentru ca sarcina să fie ușoară, lipsită de probleme, iar copilul care va veni pe lume să fie sănătos și voios.
Ziua de 15 august are o mare încărcătură spirituală pentru creștinii ortodocși. Astfel, se spune că cei care se roagă la această dată pentru vindecarea bolilor, vor obține alinarea pe care o caută.
Tradiția mai spune că aceasta este ultima zi în care mai pot fi culese plante tămăduitoare. Această zi este importantă și pentru tinerele care vor să își găsească sufletul pereche. Pentru a afla care le este sortitul, fetele trebuie să spele cu apă cu busuioc icoana Maicii Domnului, în ziua în care aceasta este prăznuită.