Cod roșu de inundații în Gorj (FOTO)

2

Hidrologii au emis, marţi dimineaţa, avertizări Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, valabile până la orele 12.00.

În urma precipitațiilor abundente căzute noaptea trecută pe teritoriul judetului Gorj, ISU Gorj a fost solicitat să intervină pentru gestionarea a 18 situații de urgență generate inundații, astfel:

– Comuna Bălești pentru evacuarea apei dintr-o curte;
– Oraș Turceni pentru evacuarea apei dintr-o curte;
– Oraș Tismana pentru evacuarea apei dintr-o curte și un beci;
– Comuna Schela, satul Sâmbotin, pentru evacuarea apei dintr-o curte;
– Comuna Glogova pentru evacuarea apei dintr-un beci;
– Orașul Motru, pentru evacuarea apei din 3 curți;
– Comuna Slivilești, pentru evacuarea apei dintr-o curte;
– Comuna Padeș, satele Padeș, Apa Neagră, Orzești și Văieni pentru evacuarea apei din 8 curți;
– Tg-Jiu, cartier Ursați, pentru salvarea a aproximativ 150 de ovine surprinse de o viitură pe râul Șușița;
– Oraș Novaci pentru evacuarea apei dintr-o curte.

„Au mai fost și alte situații de urgență generate de inundații gestionate de către autoritățile publice locale. Având în vedere că suntem sub incidența unei avertizări COD ROȘU emisă de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, valabilă până astăzi la ora 12.00, care vizează scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pe râul Motru, ISU Gorj a transmis prin intermediul RO-Alert, la ora 03:25, un mesaj de avertizare a populației din comunele Cătunele, Motru, Glogova, Padeș, Samarinești și Văgiulești cu următorul text: „Atenție! COD ROȘU pe râul Motru. Creșteri de debite cu posibilitatea depășirii cotelor de pericol preconizate pe cursurile de apa din zona. Nu traversați râurile prin apă si nu va apropiati de malurile acestora. Recomandăm curățarea rigolelor din apropierea locuintei in vederea facilitării scurgerii normale a apei si efectuarea demersurilor pentru punerea in siguranta a bunurilor. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Gorj”, a transmis ISU Gorj, marți dimineață.