Cine se bate (cu șanse) pentru Consiliul Județean

2

Lupta pentru președinția Consiliului Județean Gorj se dă, teoretic, între nouă competitori. În realitate, competiția va fi între candidații PSD și PNL. Actualul președinte este cotat în sondaje ca fiind marele câștigător al bătăliei electorale din 27 septembrie.

Președintele Cosmin Mihai Popescu (PSD) este văzut cu prima șansă, un argument solid în favoarea sa fiind acela că se bucură de susținerea multor primari, inclusiv de la alte partide, edili pe care i-a ajutat, în mandatul său, cu proiecte și finanțări.

„Alături de tine” nu este un simplu slogan, este felul meu de a fi, spune Popescu. „Am fost alături de tot ce înseamnă comunitate locală, indiferent de coloratura politică. Am fost alături de toți cetățenii județului Gorj atunci când comunitatea locală a cerut un sprijin, financiar sau de legalitate, și așa voi face și de aici înainte”, spunea Cosmin Popescu, la depunerea candidaturii.

Cosmin Popescu se bucură de notorietate, fiind cunoscut de gorjeni și grație funcțiilor ocupate în trecut, de secretar de stat, deputat sau director în minerit.

Principalul competitor este liberalul Iulian Vasile Popescu, „un tânăr antreprenor de succes” (cum era prezentat de liderul PNL Gorj) intrat cam târziu în competiția electorală.

Iulian Popescu nu este cunoscut de electoratul gorjean, deși mai întâi a fost promovat de partid în conducerea Complexului Energetic Oltenia.

Proaspăt intrat în PNL, Popescu se laudă că are experiență în accesarea fondurilor europene. Candidează cu sloganul „Îmi pasă de Gorj”, în ultimii ani desfășurându-și activitatea în Capitală.

Liberalii au încercat să obțină susținerea USR și PMP pentru candidatura lui Iulian Popescu, dar demersul a eșuat.

Nicolae Muja (ALDE) candidează cu sloganul „De partea ta”. Fiind vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, Muja a făcut echipă bună cu președintele Cosmin Popescu. A fost la un pas să fie dat afară din ALDE, în timpul „domniei” lui Iordache, acestuia reproșându-i-se inclusiv apropierea față de PSD. Fiind președintele interimar al filialei în care a avut loc numeroase dezertări, Muja și-a asumat candidatura la Consiliul Județean Gorj.

Deputatul Alin Vasile Văcaru este candidatul Pro România, partid cu șanse de a intra în Consiliul Județean. Văcaru a fost promovat în funcția de prefect în timpul guvernării lui Ponta. A fost membru PSD și a ocupat mai multe funcții grație acestui partid.

Nicolae Ivăniși (ADN) a intrat de puțin timp în politică, dar s-a implicat în anul 2017 în campania electorală a primarului Marcel Romanescu. Într-un timp relativ scurt, a reușit să construiască un partid în jurul fostului europarlamentar PSD, Cătălin Ivan.

În cursă au mai intrat Nicolae Davițoiu, președintele Partidului Mișcarea Populară, Marius Hoară – USR, Constantin Crețan – PRM și Ștefan Ghimiși – Partidul Verde.

Candidaturile acestora sunt însă privite ca fiind unele de sacrificiu, pentru că nu au șanse reale de a câștiga.

Președinții de consilii județene sunt aleși în acest an, prin vot direct, în cadrul unui scrutin uninominal.