Câștigătorii Festivalului „Gena Bârsan”

0

Festivalul interjudețean de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, desfășurat online în acest an, și-a desemnat câștigătorii.

Festivalul s-a adresat tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular.

Juriul a fost alcătuit din personalități ale culturii populare din județul Gorj.

Trofeul și Marele Premiu a fost câștigat de către taraful „Vasile Muscurici” din Pârâul de Pripor. Taraful a fost înființat de Vasilică Muscurici și socrul său, Ion Enoiu, în urmă cu 20 de ani. Instrumentiștii sunt toți din Pârâul de Pripor și au reprezentat Gorjul la mai multe festivaluri de gen din țară.

La secțiunea tarafuri, premiul I a fost câștigat de taraful „Geoni Pițigoi” de la Târgu Cărbunești. Taraful cu numele inițial „Taraful lui Alită”, a fost înființat în anul 2000 de frații Alită și Bebe Pițigoi. În 2010, taraful a fost preluat de Geoni Pițigoi, fiul lui Alită, și a activat la Casa de Cultură din Târgu-Cărbunești. Toți membrii tarafului  sunt rude, iar cântăreața Adina Lătărețu, născută Bârsan, este nepoata lui Gena Bârsan. Taraful a  reprezentat zona la festivalurile de gen din țară, dar și în străinătate, fiind foarte apreciați în Germania.

La secțiunea rapsozi, premiul I a fost câștigat de Muscurici Enoiu Eleonora, din Pârâul de Pripor. Este fiica lui Ion Enoiu și a început să cânte alături de tatăl ei de la vârsta de 13 ani. În timp, a fost laureată la mai multe festivaluri care au avut loc la nivel național.

Festivalul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.