Ajutorul dat CE Oltenia, luat la bani mărunți de Comisia Europeană

0

Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei investigații pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Complexul Energetic Oltenia, producătorul de energie electrică pe bază de lignit deținut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăți financiare. Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat societății de România, după ce a fost aprobat de Comisie în februarie 2020, România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societății CE Oltenia.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde de euro pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi, inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat, susțin reprezentanții Comsiiei Europene.

Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare.

Comisia Europeană susține că normele UE privind ajutoarele de stat permit țărilor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate.

„În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări”, se mai arată în comunicat.

Investigația Comisiei va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat, dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.