A doua prelungire pentru depunerea proiectelor prin programul Fondul de Tranziție Justă

8

Guvernul urmează să aprobe a doua prelungire de depunere a proiectelor de finanțare prin Programul „Fondul de Tranziție Justă“ din cauză că doar puțin peste jumătate din fondurile europene destinate județului Gorj au fost atrase de către societățile comerciale.
Județul Gorj beneficiază de fonduri în valoare de 550 milioane de euro, pentru că economia județului Gorj va fi afectată de restructurarea domeniului extracției cărbunelui și producției de energie electrică cu termocentrale.
Prima etapă constă în acordarea de finanțări acordate întreprinderilor mici și mijlocii, care urmează să fie prelungit pentru că au fost puține proiecte depuse. Firmele au depus proiecte în valoare de aproape 100 de milioane de euro din suma totală disponibilă de 184 milioane de euro. „Conform normelor europene, fiecare Ghid de finanțare se lansează pentru o perioadă de trei luni de zile și, în funcție de interesul manifestat de agenții economic, se poate prelungi justificat. A fost o prelungire de 30 de zile. Prima perioadă urma să expire pe data de 20 aprilie. Împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și celelalte județe din țară, am solicitat o nouă prelungire pentru data de 20 mai. Am înțeles că ordinul este semnat, astfel că cei care sunt interesați să depună proiecte pe Fondul de Tranziție Justă pentru Gorj și celelalte județe vor mai avea la dispoziție încă 30 de zile. Am avut o discuție cu cei de la ADRSV și era un grad de absorbție de aproape 60 de proiecte eligibile, cu aproape 100 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 53% din fondurile disponibile“, a spus Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Acesta consideră că după că după 20 aprilie se va ajunge la un grad de absorbție de peste 60 la sută.

Șapte proiecte au fost respinse

Șapte proiecte depuse de către societăți din județul Gorj au fost respinse din cauza unor deficiențe. „Din păcate, la nivelul județului Gorj sunt șapte proiecte care au fost retrase sau neeligibile din varii motive. De exemplu, pe un proiect, consultantul a semnat în locul administratorului, deși era un proiect foarte bun, de producție“, a mai precizat președintele Consiliului Județean Gorj.