85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

1

Pe data de 27 octombrie, odată cu aniversarea a 85 de ani de la la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, în orașul lui Brâncuși va avea loc un eveniment inedit. În semn de prețuire pentru marele sculptor, dar și în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial, la Târgu Jiu va avea loc o procesiune de parcurgere a ansamblului.

 

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de marele sculptor. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.

Manifestarea „Brâncuși – Esența lucrurilor” va debuta cu procesiunea de parcurgere a ansamblului, în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial, urmată de o expoziție de fotografie veche a operelor brâncușiene din oraș (realizată de Ion Țîrlea), două evenimente expoziționale ale artiștilor vizuali Suzana Fântânariu și Dinu Câmpeanu, lansare de carte privind istoricul capodoperei (autori: Dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu), acordarea Premiului Brâncuși și a Bursei Brâncuși pentru activitatea artistică a anului 2022, transmit organizatorii.

Programul manifestărilor dedicate aniversării a 85 de ani de la inaugurarea ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu se anunță a fi unul promițător.

Pe lângă seria acțiunilor pregătite, omagiul eroilor gorjeni va fi completat de slujba de pomenire săvârșită de preoți.