„Un altfel de eveniment” pentru Brâncuși

0

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiul Târgu Jiu organizează „un altfel de eveniment” pentru a marca cei 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Evenimentul va avea loc  joi, 18 februarie, cu o zi înainte de Ziua Națională Brâncuși și va arăta frumoasa, dar scurta poveste de dragoste dintre marele sculptor român și Maria Tănase.

Cei doi vor fi interpretați de Gia Enache și Ion Alexandrescu, actori ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

„Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înțelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaște tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de țară, de oltenii tăi și-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nțelegi?”, îi spunea Brâncuși.

Iar ea îi răspundea prin cântecul său, în care, potrivit celor ce au cunoscut-o, a început să se reflecte mai mult din esența românismul pe care și Brâncuși o îngloba în sculpturile sale.

Așadar, joi, 18 februarie, la sala Florin Isuf, începând cu ora 11.00, Gia Enache și Ion Alexandrescu, actori ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” dau viață acestei povești de dragoste.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj marchează cei 145 de ani de la nașterea lui Constantin cel Mare de la Hobița (Ziua Națională Brâncuși) și printr-o expoziție de sculptură mică semnată de Costel Păun, dar și printr-o expoziție de carte despre Brâncuși.

Costel Păun a organizat peste 50 de expoziţii în ţară şi în străinătate. A devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Alexandria, din anul 2013. Costel Păun este singurul sculptor din România care lucrează, printr-o tehnică specială, în piatră de râu. Piatra de râu are o duritate ieșită din comun, așa că e foarte greu să o șlefuiești și să o transformi în operă de artă. Operele pe care Costel Păun le construiește amintesc în mare măsură de arta lui Constantin Brâncuși. Vor fi expuse în sala Florin Isuf a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj 18 lucrări ale autorului, o parte dintre ele constituindu-se într-un omagiu adus lui Constantin Brâncuși.