Turnul cu ceas al sediului Prefecturii Gorj ar putea să fie vizitat de turiști

20

Turnul cu ceas din sediul Prefecturii Gorj ar putea să devină o atracție turistică. Prefectul județului Gorj, Iulian Popescu, a precizat că va cere proiectanților să includă reabilitarea mansardei și a turnului cu ceas, precum și stabilirea unui acces: „Îmi doresc mult ca mansarda corpului vechi, monument istoric, să fie utilizabilă. Am fost și am vizitat-o atunci când am urcat la ceasul din turn. Este o mansardă foarte generoasă și frumoasă. Trebuie să o facem utilizabilă și să o punem în valoare, pentru că așa este firesc să ne bucurăm de acel spațiu. Trebuie să se găsească o soluție tehnică pentru ca turnul cu ceas să fie vizitat de cetățeni. El trebuie să devină al cetățenilor și să fie parte al obiectivelor pe care turiștii le pot vizita în Târgu Jiu. Este o priveliște foarte frumoasă.
De asemenea, vreau să cer ca design-ul să aibă o fațadă și o integrare peisagistică compatibilă cu corpul vechi, monument istoric. În acest moment, cele două corpuri sunt vădit diferite și realizate în perioade diferite“.

S-a semnat contractul pentru realizarea expertizei și studiului DALI

Prefectul județului Gorj a spus că Palatul Administrativ este o clădire emblematică și trebuie restaurată: „Este o clădire emblematică pentru județul Gorj, care a fost inaugurată în anul 1907, în prezența prințului moștenitor Ferdinand I, care încă nu devenise rege. Este făcută de către arhitectul Petre Antonescu, cel care a proiectat și Cazinoul de la Constanța și Arcul de Triumf de la București. Este, așadar, un monument de o inestimabilă valoare și un monument care ține de identitatea noastră, a Târgu Jiului și a județului Gorj“.

Iulian Popescu a adăugat că s-a încheiat contractul care prevede ca într-un termen de 150 de zile să fie realizate expertizele și documentația în vederea alocării sumelor necesare investiției: „După câteva zile de la preluarea mandatului, am avut discuții cu conducere CNI și a Ministerului Dezvoltării, pentru reabilitare acestui monument. Lucrurile au durat mai mult decât m-aș fi așteptat și dorit. Împreună cu ministrul Dezvoltării, am participat la semnarea contractului dintre Compania Națională de Investiții și firma furnizoarea a serviciilor de realizare expertizei și studiului DALi pentru această clădire de patrimoniu. Intrăm în linie dreaptă după finalizarea acestei etape care va dura maximum 150 de zile, conform contractului.
După această fază, se va demara licitație pentru stabilirea constructorului. Compania Națională de Investiții va aloca bani pentru acest obiectiv de investiții“