Restructurarea CE Oltenia, pe masa Comisiei Europene

9

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători naționali de electricitate, va fi transmis Comisiei Europene de către reprezentanții companiei și ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Consiliul Concurenței.

Complexul Energetic Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare în valoare de 1,2 miliarde lei, urmând să-l ramburseze în termen de cel mult șase luni sau, în cazul în care situația financiară a companiei nu permite acest lucru, să transmită Comisiei Europene fie un plan de restructurare, fie un plan de lichidare.

„În acest context, soluția viabilă, singura luată în calcul de conducerea companiei și de către guvern, o reprezintă continuarea activității și, implicit, înaintarea unui plan de restructurare care include un plan de decarbonare ce necesită investiții semnificative în următorii ani. Astfel, CEO va începe un proces de modernizare și dezvoltare a unor capacități noi de producție prin diversificarea resurselor, celor pe bază de cărbune urmând să le fie adăugate soluții mai puțin sau deloc poluante precum unități de producție pe bază de gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Toate aceste investiții noi sunt prevăzute în Planul de decarbonare care se va desfășura pe perioada 2021 – 2026 și se ridică la suma de cca 7 miliarde lei”, anunță compania.

CEO va continua producția pe bază de cărbune, dar într-o proporție care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiții de cca 2 miliarde lei.

Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități. Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW. Astfel, se are în vedere: construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Ișalnița cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW; reabilitarea/retehnologizarea și modernizarea  microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de cca 1.300 MW, la Turceni și Ișalnița.

Construirea de noi capacități de producție va presupune crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investițional, dar și reconversia profesională pentru unii dintre salariații CEO.

Ajustarea numărului de salariați se va obține majoritar în mod natural, prin pensionare, precum și prin reconversie profesională și disponibilizare voluntară, susțin reprezentanții companiei.

„La finalul procesului de restructurare și decarbonare, Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puțin poluantă (emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%), care va putea susține în continuare economia locală și națională”, conchide conducerea CE Oltenia.