PORCĂRII DE PARTID CU COMPLICITATEA DIRECȚIEI SANITAR VETERINARE

2

Este scandal după ce mai multe focare de pestă porcină africană au fost depistate în Gorj! Dacă proprietarii de animale au înțeles că răspândirea acestei boli trebuie stopată, au fost șocați să constate cum se face despăgubirea. Sunt situații în care comisiile de evaluare au numărat din 2 în 2 sau situații în care au înmulțit cu 2. Mai mult, ca să nu rămână ”cu ochii în Soare”, pentru că nu și-au crotaliat animalele din exploatații, există cazuri în care microciparea animalelor s-a făcut ”la foc automat”, imediat ce boala a fost confirmată la analizele de laborator, știindu-se că fără o astfel de identificare, nu există despăgubiri.

 

Evident, de astfel de beneficii nu au avut parte toți proprietarii de animale, ci doar cei cu… carnet la partid. Așa s-a întâmplat în comuna Țânțăreni, unde, pe hârtie, lucrurile au fost făcute să fie… legale. În realitate, unii au fost ”țăpiți”, alții favorizați.

La sfârșitul anului trecut, în luna noiembrie 2020, Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentară din Gorj a constatat pe teritoriul județului prezenta pestei porcine africane. Au identificat mai multe focare, dintre care unul în Țânțăreni. Au fost luate analize de laborat care au confrimat focarele. Pentru că știau cum se face, comisia a ”scăpat” informația confirmării bolii cu câteva zile în unele cazuri, pentru a da posibilitatea unora, perssoane importante, să-și crotalieze animalele pentru a fi, ulerior, despăgubiți. Așa s-a întâmplat în cazul primarului din Țănțăreni, Robert Ciutureanu, fost viceprimar până în decembrie, când a devenit edilul șef al comunei.

Fără nicio legătură între șeful DSVSA Gorj și primarul din Țănțăreni, doar iubirea aceluiași partid, PNL, Robert Ciutureanu a avut parte de multă înțelegere. Până în data de 4.11.2020, ziua în care s-au luat probe de laborator de la porcii din exploatația sa, primarul din Țănțăreni figura în Baza de date Naționale doar cu 27 de suine.

Modificări în BND chiar în ziua confirmării bolii

Sorin-Iulian Ștefănescu, Director DSVSA Gorj:”Acțiunea de ucidere a porcilor a avut loc în data de 6.11.2020 și au fost ucise 56 de suine la domnul Ciutureanu, iar în BND (Baza Națională de Date), ultima dată când s-au înregistrat tinere este în data de 4.11.2020, deci animalele figurau în baza de date. Conform BND-ului erau identificate toate în data de 4.11.2020. Scopul nostru este să eradicăm boala din teren, când putem face despăgubiri, conform legii, le facem, când nu identificăm documente, nu putem face despăgubirile, susține directorul DSVSA Gorj.

Primar: ”N-am stat cu animalele necrotaliate”

Primarul Robert Ciutureanu se arată chiar șocat de faptul că cineva pune la îndoială legalitatea situației sale: ”La mine în exploatație, am avut 56 de porci. Niciodată n-am stat cu animalele crotaliate. Porcii au fost uciși și apoi îngropați. A fost sunat de medicul veterinar din comună, știam că luaseră analize de la un porc din exploatația mea, când m-a sunat doamna doctor mi-a spus că testul a ieșit pozitiv la pestă porcină africană. Știu că există cârcotași peste tot, dar să-ți vezi munca distrusă într-o jumătate de oră, nu cred că i-ar conveni cuiva. După ce am fost sunat de doamna doctor, cred că la aproximativ o jumătate de oră maxim, o comisie de la DSVSA Gorj au venit acasă, au numărat porcii, i-au numărat pe fiecare în parte de grupe și de sex și au transmit situația la DSVSA Gorj și mi-au spus că a doua zi vin să-i omoare. Crotalierea se poate dovedi, comisia când a venit la mine a avut clar situația tuturor porcilor. Niciodată nu am stat cu animalele în curte necrotaliate”, a declarat Robrt Ciutureanu, Primar Țânțăreni.

Porcii trebuie ținuți în viață până ajunge comisia

Alți locuitori din comună, proprietari de animale, n-au avut același noroc precum cel al primarului. Adrian Oproiu este un crescător de porci din zonă care doar din această acivitate își întreține familia. ”Dacă te prinde cu cea mai mică neregulă posibilă, nu te despăgubește. Porcul trebuie, obligatoriu, trecut pe numele tău. Dacă l-ai luat de la vecin sau de la mamă, de la tată sau de la frate, nu primești nimic. Dacă îți moare porcul până îți vin analizele, nu primești nimic, degeaba îl ai crotaliat. Eu am pierdut 8 porci la 200 de kg fiecare pentru că au fost crotaliați, dar nu pe numele meu, îi luasem de la vecini. Pe ăștia nu i-a despăgubit nimeni. Am un alt vecin care a avut 13 porci, 4 au murit până au venit analizele, erau crotaliați,  nu i-au plătit chiar dacă au fost în exploatația lui. Omul nu i-a ars, nu i-a îngropat, i-a lăsat acolo să-i vadă comisia. Degeaba! Și eu am avut și o scoafă cu purcei și n-am primit nimic. Am vrut să-i crotaliez atunci, în ziua în care i-a omorât, dar mi-au spus că nu se poate. Eu am primit 37.000 de lei pentru 50 de porci, ăia pe care mi i-a acceptat la plată. Am pierdut tot!” a spus Adrian Oproiu.

Gabriela Mladin