Pe cine votăm duminică

2

Duminică, gorjenii își aleg cei șapte reprezentanți în Parlamentul României: cinci deputați și doi senatori. De pe listele partidelor nu lipsesc candidați controversați, care au fost implicați, de-a lungul timpului, în diverse scandaluri. Vă prezentăm succint candidații pe care gorjenii îi pot vota la scrutinul din 6 decembrie.

Mihai Weber, președintele PSD Gorj, deschide lista partidului pentru Camera Deputaților. Weber își asigură astfel un nou mandat de parlamentar, ocupându-se în același timp și de afacerile familiei, din domeniul auto.

Notarul Claudiu Manta și profesorul Dorin Tașcău ocupă următoarele poziții, doar locul doi fiind considerat eligibil.

Pentru Senat, PSD merge pe mâna actualului vicepreședinte al Consiliului Județean, Cristinel Rujan. Fostul prefect de Gorj și-a dat demisia în vară pentru a intra în politică, în echipa PSD. Este considerat unul dintre cei mai buni prefecți pe care i-a avut Gorjul, un expert în politici publice și doctor în drept.

Primul la Camera Deputaților pe lista Partidului Național Liberal este Dan Vîlceanu, care candidează pentru un al doilea mandat de parlamentar. Firma familiei sale are afaceri în minerit.

Locul doi este ocupat de avocatul Gheorghe Pecingină, în prezent secretar de stat în Ministerul de Finanțe. În „CV-ul” politic, Pecingină a bifat cinci partide.

Partidul Mișcarea Populară îi susține pe Nicolae Davițoiu, președintele partidului, și pe Sorin Boza, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia. Davițoiu este om de afaceri și a fost consilier local la Târgu Jiu, dar a fost găsit incompatibil, pentru o afacere măruntă, de 2.000 de lei, cu Consiliul Local.

La începutul anului, constănțeanul Sorin Boza a fost destituit din funcția de manager al Complexului Energetic Oltenia, după ce s-a descoperit un prejudiciu de sute de milioane de lei, de către corpul de control al primului-ministru.

Deputatul Alin Văcaru candidează pe lista Pro România. Fostul prefect de Gorj s-a bucurat de mai multe funcții obținute în timpul guvernării Ponta. A fost membru PSD, consilier județean și director adjunct al societății Minprest Rovinari, aflată în subordinea Complexului Energetic Oltenia. A fost „agent de dezvoltare” la un cazinou din Târgu Jiu, înainte de a ocupa funcția de prefect.

L-a urmat pe Victor Ponta în partidul Pro România. Lista de Senat este deschisă de un personaj necunoscut Gorjului – Alexandru Baicu Ciudin este candidatul susținut de ALDE, ca urmare a fuziunii partidului lui Tăriceanu cu Pro România. Acesta a condus ALDE Sectorul 5 București.

USR PLUS Gorj îi propune pe Radu Miruță, la Camera Deputaților și pe arhitectul Corneliu Răducan Morega, la Senat.  Partidul Ecologist Român merge pe mâna lui Nicolae Ivăniși – Camera Deputaților și Maria Coandă – Senat, iar UDMR – Imre Baboczi (Camera Deputaților) și Pal Elod Kedei (Senat).

 

În urmă cu patru ani, circa 42% dintre gorjeni au ieșit la vot.