Pacientă operată eronat la SJU Târgu Jiu. Medicii nu și-au dat seama că era însărcinată

3

O pacientă în vârstă de 35de ani s-a prezentat la SJU Târgu Jiu, acuzând grave dureri în zona abdominală. Medicii au stabilit că pacienta trebuie operată de hernie. Surpriza a fost una uriașă. Hernia s-a dovedit a fi o fetiță. Pacienta era însărcinată, iar medicii nu și-au dat seama.

“Pacienta, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 19.08.2023, cu dureri abdominale și prezența unei eventrații abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parțial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mainii, efectuate in scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic.
Medicul chirug de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventrația să se restranguleze, ceea ce s-a și întâmplat. Menționăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare.
În data de 22 august 2023, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenție chirurgicală (eventrație strangulată) și au fost demarate pregătirile pentru operație.
Intraoperator s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezența în sala de operație a colegilor de la Secțiile Obstetrică Ginecologie și Neonatologie.
După intervenția medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenția chirurgicală și pentru rezolvarea eventrației. În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie. Mama este conștientă, cooperantă, stare de sănătate fiind stabilă. Și starea de sănătate a copilului este stabilă.
Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală.
Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului și află că este însărcinată când se declanșează travaliul.
Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor și procedurilor medicale în acest caz.
De asemenea, au fost sesizate DSP Gorj, Colegiul Medicilor Gorj și ANMCS.”, a transmis SJU Târgu Jiu.

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la o intervenție chirurgicală efectuată de medicii Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, asupra unei femei de 35 de ani, din orașul Tismana, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj este abilitat să comunice următoarele:

La data de 23 august a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Gorj, s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu.”, a transmis IPJ Gorj.