Minivacanță pentru bugetari în august

3

Autoritățile române au introdus o serie generoasă de zile libere și sărbători legale de la stat în calendar. Cum luna august este asociată direct de către români cu perioada concediilor de vară, era inevitabil ca o sărbătoare legală de la stat să lipsească în această perioadă.

Anual, la data de 15 august, românii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare care anul acesta cade într-o zi de marți. Sărbătoarea este specificată, de asemenea, și în Codul Muncii, astfel că este important de reținut că nimeni nu trebuie să lucreze în această zi, indifferent de sectorul în care activează (privat sau bugetar). De menționat este faptul că patronii care își cheamă salariații la muncă într-o zi ca aceasta sunt obligați să le acorde o zi liberă într-o altă zi sau să plătească ziua respectivă de muncă cu minim 200%. În caz contrar angajatorii riscă o amendă usturătoare pentru ignorarea acestui aspect.

Zi liberă sau minivacanță de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

În anul 2023, data de 15 august pică într-o zi de marți. Salariații trebuie să primească liber și, cu acordul angajatorului, pot lua o zi de concediu de odihnă în data de 14 august, pentru a face o punte între weekend și Sfânta Maria (perioada 12 – 15 august). Acest lucru se poate întâmpla și la privat.

În cazul bugetarilor,  inclusiv ziua de 14 august este o zi liberă (în majoritatea cazurilor), așa cum a stabilit Guvernul, prin HG 1.555/2022, încă de la finalul anului trecut. Totuși, bugetarii trebuie să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă, în condițiile legii.

În ceea ce privește situațiile în care salariații trebuie să lucreze pe data de 15 august, de cele mai multe ori vizează personalul din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității. Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.