Trei rețineri în dosarul Ydail. Senator Iordache: Rușine să vă fie! Supoziții și probe fabricate

Trei oameni de afaceri din Gorj au fost reținuți, pentru 24 de ore, într-un dosar privind obținerea ilegală de fonduri publice. este vorba de administratorii firmelor Ydail Construct, Romstrade și Metalcolect Prod. Oamenii de afaceri sunt acuzați că firmele lor s-au asociat pentru a obține un contract important de la Consiliul Județean Gorj. Firma Ydail este controlată de senatorul PNL, Ion Iordache.

„La data de 31.03.2021, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, prev. de art. 306 alin. 1 din Codul penal, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

S-a reţinut de procuror că cei trei inculpaţi, în calitate de administratori ai societăţilor comerciale SC Y… C… SRL, SC R… SA şi SC M… P… SRL, toţi reprezentanţi ai asocierii Y… C… SRL – R… SA – M… P… SRL, prin depunerea ofertei pentru a participa la licitaţia privind procedura de atribuire a Acordului Cadru având ca obiect lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea judeţului Gorj, în perioada 2015 – 2019, conţinând documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, precum şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat, au obţinut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA şi au încasat necuvenit suma de 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei”, anunță procurorii.

Acuzații!

Mai precis, s-a reţinut că cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă.

De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitaţii, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei.

Ancheta continuă, fiind supravegheată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Doi dintre cei trei inculpaţi au fost reţinuţi preventiv în cauză de organele de poliţie, la data de 30 martie, iar al treilea inculpat a fost reţinut preventiv, pentru 24 de ore, la data de 31 martie.

Reacție dură a senatorului Iordache

Senatorul liberal Ion Iordache a reacționat dur la acuzațiile formulate de procurori. „Referitor la tentativa de a-i distruge pe cei care refuză să stea cu fruntea plecată, îmi asum complet următoarele: Sunt revoltat de ușurința cu care, funcționari plătiți din bani publici se joacă de-a dumnezeii cu libertatea unor oameni în încercarea de a distruge și ce a mai rămas viu în economia acestui județ. Ca parlamentar, nu pot să nu reacționez când văd că, pentru acuzații fără dovezi și argumente, din voința unui singur om (procurorul), care nu este la prima greșeală, nevinovații ajung să-și demonstreze nevinovăția. Am convingerea că, indiferent de frustrări, sete de răzbunare sau comandă, funcționarul n-ar putea face asemenea abuzuri dacă ar răspunde în fața legii ca orice alt cetățean. Firmele pe care vor să le închidă sunt printre ultimele rămase în Gorj și printre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din județ. Acuzațiile descrise în comunicatul de presă transmis de Parchet se bazează doar pe supoziții și pe probe fabricate. După gratii este locul celor care abuzează de funcțiile pe care le dețin, distrugând iremediabil viitorul unor oameni și orice șansă de dezvoltare a întregii comunități. Sper că va veni momentul în care veți plăti pentru aceste abuzuri! Rușine să vă fie!”, a fost mesajul lui Iordache.

Firma Ydail a mai fost anchetată în trecut de procurori.