Senatorul Rujan cere explicații ministrului Energiei

Anunțul Comisiei Europene, conform căruia „planul de restructurare a CE Oltenia, în forma sa actuală, nu corespunde cerințelor de bază ale orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate”, pune viitorul CE Oltenia în pericol, iar soarta a zeci de mii de oameni care depind de activitatea acestei companii devine incertă.

Senatorul PSD Cristinel Rujan l-a interpelat pe ministrul Energiei în legătură cu acest subiect.

„Anul trecut, gorjenii au fost asigurați de actuala guvernare că Planul de Restructurare este bine întocmit și că sigur acest plan va fi aprobat de către Comisia Europeană. Comisia Europeană contrazice optimismul afișat de autoritățile române și consideră că acest plan, ținut foarte mult timp secret, are probleme, soluțiile prevăzute în cadrul său fiind identificate ca incorecte.

În acest context, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

Există o strategie pregătită pentru situația respingerii acestui Plan de Restructurare? În condițiile în care această situație (a respingerii Planului de Restructurare) a fost vehiculată încă de anul trecut!

Există intenția, la nivelul ministerului, de renegociere a condițiilor și etapelor de renunțare la energia pe cărbune în termeni mai favorabili României, și în condiții financiare similare cu cele acordate altor țări din Uniunea Europeană? (Companii din Germania, precum RWE sau EPH primesc 4,35 miliarde euro despăgubiri, 4,8 miliarde de euro pentru personal și alte 40 miliarde de euro ca ajutor structural). În timp ce României i se promite prin Fondul de Tranziție Justă o sumă de 2,139 miliarde euro, bani care ar trebui alocați pentru 6 județe.

De ce nu a fost luată în calcul prelungirea termenului de rambursare a ajutorului de stat, ținându-se cont și de contextul pandemic?

Care este soluția gândită de Guvern pentru achiziționarea certificatelor CO2?

Cine va deconta lipsa de profesionalism în elaborarea Planului de Restructurare? Lipsa de profesionalism în elaborarea acestui Plan de Restructurare (subliniată și de Comisia Europeană) poate duce la falimentul unei companii care contribuie decisiv la asigurarea siguranței energetice a României”, se arată în interpelarea parlamentarului gorjean.