Încă doi pădurari reținuți de poliție. Acuzații!

1

Doi pădurari din zona Târgu-Cărbunești, care lucrează la Ocolul Silvic Privat „Parângul Mic”, au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind acuzați de tăierea ilegală și vinderea fără acte a unor mari cantități de lemne, evaziune fiscală sau fals intelectual.

„Inculpatul G.I.C., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de sustragere de material lemnos în formă continuată, prevăzute de art. 109 alin.1 lit. c şi alin.2 lit. d din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, evaziune fiscală în formă continuată, prevăzute de art. 9 alin.1 lit. a din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzute de art. 301 alin.1 Cod penal şi fals intelectual în formă continuată, prevăzute de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

Se reţine de procuror că inculpatul G.I.C., în perioada ianuarie 2019 şi până în prezent, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de inginer silvic în cadrul Ocolului silvic de regim privat P.M., folosind autoutilitara cu nr. de înmatriculare GJ…., a desfăşurat acte de transport şi comerţ cu material lemnos (657 transporturi) exploatat din partizii silvici aflaţi în districtul regional pe care îl gestiona, activităţi incompatibile cu statutul personalului silvic, încălcând astfel dispoziţiile art. 40 alin.1-7 din OUG nr. 59/2000 din 26 mai 2000 privind Statutul personalului silvic, a comercializat în perioada menţionată un volum total de 1276,7 mc, cu valoarea de 574.515 lei, ascunzând sursa impozabilă prin falsificarea avizelor de însoţire a transporturilor, în sensul că a consemnat în mod necorespunzător adevărului identitatea destinatarului, sustrăgându-se în felul acesta de la plata impozitelor şi taxelor aferente, aducând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 140.008 lei.

De asemenea, se reţine că acelaşi inculpat, în perioada august – septembrie 2020 a sustras cantităţi de material lemnos din şapte partizi silvici de pe raza comunelor Aninoasa şi Săuleşti, jud. Gorj, constituiţi în districtul său (cel puţin 30 mc de material lemnos), pe care le-a transportat cu autoutilitara sa cu nr. de înmatriculare GJ…. (15 transporturi ilegale, fără aviz de însoţire sau folosind de mai multe ori acelaşi aviz de însoţire) şi le-a comercializat către diverşi cumpărători ce locuiesc pe raza comunelor menţionate.

Inculpatul C.I., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, prevăzute de art. 9 alin.1 lit. a din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzute de art. 301 alin.1 Cod penal şi fals intelectual în formă continuată, prevăzute de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

Se reţine de procuror că inculpatul C.I., în perioada ianuarie 2019 şi până în prezent, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de pădurar în cadrul Ocolului silvic de regim privat P.M. şi de administrator de fapt al SC ZOLICON 92 FOREST SRL, folosind autoutilitara cu nr. de înmatriculare GJ…., a desfăşurat acte de transport şi comerţ cu material lemnos, comercializând din partizii silvici constituiţi în cantonul pe care îl avea în gestiune, activităţi care sunt incompatibile cu statutul personalului silvic, încălcând astfel dispoziţiile art. 40 alin.1-7 din OUG nr. 59/2000 din 26 mai 2000 privind Statutul personalului silvic, a comercializat în perioada menţionată un volum total de 250 mc (66 transporturi de material lemnos), cu valoarea de 112.315 lei, ascunzând sursa impozabilă prin falsificarea avizelor de însoţire a transporturilor, în sensul că a consemnat în mod necorespunzător adevărului identitatea destinatarului, sustrăgându-se în felul acesta de la plata impozitelor şi taxelor aferente, aducând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 27.371 lei. Cei doi au fost reţinuţi preventiv în cauză pentru 24 de ore, prin ordonanţele procurorului din data de 20.10.2020”, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Miercuri, judecătorii au decis ca cei doi pădurari să fie anchetați în stare de libertate, sub control judiciar.