Iluminatul public la Târgu Jiu, modernizat și eficientizat

3

Investiție importantă în municipiul Târgu Jiu, unde sistemul de iluminat public este modernizat și eficientizat, printr-un proiect cu fonduri europene, derulat de autoritățile locale în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Pe lângă modernizarea propriu-zisă, vor scădea costurile de exploatare și mentenanță, dar și consumul de energie electrică, ceea ce înseamnă o economie substanțială la bugetul local.

“Lucrările, care se apropie de final, vizează modernizarea rețelei de iluminat public de pe principalele artere ale municipiului, pe care circulă mijloacele de transport în comun. Proiectul include instalarea în subteran a 27 de kilometri de reţea electrică și a 27 de kilometri de fibră optică, montarea a peste 1.000 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, precum și a mai multor stâlpi de iluminat și panouri fotovoltaice. De asemenea, va fi implementat un sistem de management informatic al iluminatului public, care va permite primirea în timp real a datelor privind modul de comportare a corpurilor de iluminat.”, se arată în comunicatul transmis de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Modernizarea sistemului de iluminat public va genera o reducere semnificativă a cheltuielilor. Costurile cu iluminatul vor scădea, astfel, cu 40%.

Proiectul implementat de Primăria municipiului Târgu Jiu are o valoare totală de aproximativ 24,4 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 22,6 milioane de lei.

Lucrările sunt derulate în cadrul Axei prioritare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat public.