Green CommUNITY Fest

2

Târgu Jiu, 20 iunie 2023 – Greenpeace România și Asociația Colour Your Dreams vă invită la o serie de proiecții de film și dezbateri pe subiecte de mediu și activism, în cadrul Green CommUNITY Fest, care are loc în perioada 23-25 iunie și include ateliere și activități destinate tinerilor din Târgu Jiu.

Târgu Jiu este Capitala Tineretului din România în 2023, un program ce pune accent pe dezvoltarea spațiilor urbane și proiectelor de sprijin și de educație dedicate tinerilor. La doi ani după lansarea studiului „Tranziția sustenabilă a județului Gorj”, Greenpeace România revine la Târgu Jiu pentru a colabora și discuta cu tinerii, principala resursă a acestui județ, care trebuie să se afle în centrul oricărui plan transformațional.

Filmele incluse în programul festivalului sunt apreciate la nivel internațional și prezintă oameni care s-au aliat pentru a construi împreună o lume mai sustenabilă. We the Power: The Future of Energy is Community-Owned este un documentar despre localnici care încep să își producă propria energie verde, nemaidorind să fie la mâna corporațiile poluante care continuă să crească prețurile la energie. Vom descoperi cum comunități de energie din Spania și Marea Britanie revoluționează sistemul energetic și ne oferă exemple de comunități mai sănătoase și mai stabile financiar.

Proiecțiile și dezbaterile vor deschide un dialog constructiv despre schimbările climatice, rolul comunităților, energie regenerabilă, comunități de energie și sustenabilitate în regiunile aflate în tranziție.

Unul dintre punctele cheie ale Green CommUNITY Fest este dezbaterea Comunități de energie în Valea Jiului, prin intermediul căreia ne dorim să aducem în discuție rolul pe care îl au tinerii și comunitățile locale în procesul de tranziție justă. Prin comunitățile de energie, oamenii capătă mijloacele pentru a-și produce energia regenerabilă, de a avea un control asupra costurilor energiei și de a pune bazele unui sistem energetic descentralizat ce ajută la dezvoltarea regiunii și a oamenilor care participă la acest proces.