Festivalul Internațional al Artelor Vizuale GORJ FEST

0

Festivalul Internațional al Artelor Vizuale GORJFEST, inițiat de Teodor Dădălău și Ion Cepoi în primăvara anului 1990, ca Salon Național de Imagini Document (fotografie și film documentar), GORJFEST împlinește în aceste zile 35 de  ani. Anul acesta festivalul se va organiza în perioada 24 septembrie 2023 – 10 octombrie 2023, la București, Târgu Jiu, Timișoara și Drobeta Turnu Severin.

De-a lungul edițiilor, festivalul s-a bucurat de colaborarea a zeci de artiști (pictori, sculptori, fotografi, creatori de film documentar etc.) din peste 40 de țări ale lumii, în fiecare an constituindu-se în evenimentul care a promovat cel mai mult la nivel internațional imaginea culturală a județului. De-a lungul anilor, însăşi Academia Română de Artă a fost co-organizator al evenimentului.

“A participa la GORJFEST este ca o participare la o Olimpiadă a creației, a frumosului, a prieteniei și a permanenței ideii de a fi contemporan cu arta omului modern, dar care nu și-a uitat originile. O Olimpiadă la care toți participanții sunt câștigători. GORJFEST a devenit un fenomen cultural planetar, deci îi putem spune fără ezitate MONDOFEST. Sau WORLDFEST. Sau WELTFEST. Sau MUNDOFEST. Sau SVETFEST. Ori, mai general, TERRAFEST. Iar ca efect imediat și implicit al acestei cuprinderi, este proiecția României pe meridianele lumii de către acest Festival, de către acest județ fabulos, de către organizatorii lui dedicați, mereu gata să ne surprindă cu alte noi și minunate inițiative!”, a declarat poetul Dan Șalapa, cronicar Gorjfest 2023.

30 de artiști din Canada, Spania, Franța, Serbia, Bulgaria, Italia, Israel, Republica Moldova, România sunt așteptați anul acesta la GORJFEST. Teodor Dădălău, artistul graţie căruia Gorjul a avut acest festival, reprezentant CJCPCT Gorj, spune că și-a propus să promoveze evenimentul în toată lumea, pentru că gorjenii chiar au cu ce se lăuda.