Festivalul de umor „Ion Cănăvoiu” se organizează online

1

Festivalul de Umor ,,Ion Cănăvoiu”, ediția a XXVIII-a, 23-25 octombrie 2020, se mută în acest an în on-line.

„Din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor normelor sociale și sanitare generate de pandemia de coronavirus și din dorința de a continua tradiția unui festival de creație umoristică al cărui impact național a fost dovedit în cele 27 ediții desfășurate până acum,  pentru ediția din acest an evenimentul se va desfășura on-line, după un Regulament special și fără componență internațională”, anunță organizatorii.

Ion Cănăvoiu a urmat cursurile Facultății de Litere din București, perioadă în care a și debutat cu poezie. A fost un talentat gazetar și, o perioadă, profesor în județul Olt. A inițiat editarea unei publicații de satiră și umor intitulată HAZ-ul, revistă la care el era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor.

S-a stins din viață la 22 octombrie 1992, la Târgu Jiu. Un an mai târziu, în amintirea lui s-a organizat prima ediție a „Zilelor Ion Cănăvoiu” la inițiativa lui Ion Cepoi, iar din 1994, la inițiativa lui Viorel Gârbaciu, Festivalul Național de Umor „Ion Cănăvoiu”, cu secțiuni de carte de umor, epigrame, fabule, parodie, poezie satirică și proză umoristică, festival pe care Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Consiliul local și Primăria Runcu, Societatea Umoriștilor Gorjeni, îl organizează la Târgu-Jiu și Runcu în fiecare an, în luna octombrie. Anul acesta, pentru prima dată, Festivalul are loc online.

Manifestarea este deschisă ca în fiecare an umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă.

„Numărul celor care au trimis la această ediție, creație literară umoristică și caricatură a trecut de 100 și le mulțumim mult tuturor pentru gestul lor de solidaritate culturală. Rămâne să vedem ce va decide juriul în privința câștigătorilor la secțiunile Festivalului. Juriul, alcătuit din personalități consacrate ale vieții artistice gorjene, va începe  evaluarea lucrărilor în 21 octombrie 2020, urmând ca în cursul zilei de 25 octombrie  să anunțăm pe site-ul CJCPCT Gorj laureații secțiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor”, mai transmit organizatorii.

La editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost scos și nr. 28 al Revistei „Hazul”.

“Cine n-are haz, să-și cumpere”, striga nea Jean Cănăvoiu, atunci când vindea Revista “Hazul”!

Vineri, 23 octombrie, în sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj se va vernisa „Salonul de caricatură” al Festivalului de Umor „Ion Cănăvoiu”. Veți putea vedea în salon caricaturi realizate de Liviu Stănilă din Fizeș – Hunedoara, Cristian Mihăilescu din București, Cristinel Vegerdea din Lugoj, Victor Mihai Eugen din Bacău, Aurelian Iulius Șuță din Gorj și Gabriel Bratu din Craiova.

Catalogul Salonului de Caricatură 2020 va putea fi văzut online pe pagina de Facebook a CJCPCT Gorj, catalog care va cuprinde caricaturi trimise pentru concurs.