Festival online de muzică lăutărească

3

Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan„ de la Târgu Cărbunești, ediția 2020, se desfășoară în acest an online, din cauza pandemiei de coronavirus. Câștigătorii festivalului vor fi anunțați în data de 28 august.

„Când spui lăutar te gândești la petrecere și voie bună, la pasiune și tradiție. Mulți dintre noi am sta ore în șir să ascultăm muzica lor și doamne-ajută ca anul viitor să putem să îi vedem live”, au transmis reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Lăutarii sunt și vor rămâne cei mai importanți mesageri ai cântecului românesc. Ei au transmis din generație în generație cântece care au intrat în patrimoniul național, ca parte a identității noastre. De la ei și-au luat cântecele și le-au adus în fața publicului Maria Tănase, Maria Lătărețu, Gena Bârsan, Iustina Băluțeanu, Maria Apostol, dar și mulți alti interpreți de azi.

Primele informații despre lăutarii din Gorj ne parvin încă de la începutul secolului al XVII-lea.

Prin manifestările artistice dedicate exclusiv formațiilor de lăutari – Festivalul zonal de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, „Festivalul lăutarilor gorjeni” de la Bolboși, Festivalul de muzică tradițională „Geagu Cătăroiu” – publicul a putut avea ocazia să vadă și să asculte specificitatea tarafului tradițional din Gorj care, din punct de vedere al repertoriului și stilului de interpretare, poate fi identificat cu o anumită subzonă a Gorjului: Pârâul de Pripor, Tismana, Târgu Cărbunești, Valea Amaradiei etc.

Festivalul lăutarilor gorjeni de la Bolboşi este primul festival organizat după decembrie 1989, prima ediție având loc în anul 1990.

Pârâul de Pripor este poate cea mai mare și importantă așezare a Gorjului în care sunt lăutari în fiecare familie.