Eroare! Vaccinat cu Pfizer, a primit a doua doză de la Moderna

1

Un bărbat din Târgu Jiu care s-a prezentat marți, la centrul de vaccinare de la stadion, pentru administrarea rapelului de la Pfizer, a primit o doză de vaccin de la compania Moderna.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a desfășurat o anchetă la centrul de vaccinare.

“Dimineață, pe la 11.00, s-a prezentat la centrul de vaccinare o familie. Au fost preluați de către medic, li s-a făcut triajul epidemiologic, după aceea li s-a completat acel chestionar și au fost îndrumați către punctele de vaccinare. Acolo soția a intrat în cabinetul pentru rapel Pfizer, iar soțul dânsei a intrat în cabinetul în care se facea prima doză de vaccin Moderna. Asistenta a spus că l-a întrebat dacă este la prima doză, iar dânsul i-a răspuns că da, i-a făcut doza de Moderna, iar ulterior, când i-au eliberat adeverința, au observat că dânsul trebuia să facă rapelul cu Pfizer”, a declarat, la Anrena 3, Narcis Stoian, director DSP Gorj.

Asistenta medicală este încadrată la UPU.

Bărbatul este ținut sub observație deoarece nu au fost făcute studii clinice privind combinarea celor două vaccinuri cu ARN mesager.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat că nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru acest bărbat, iar în ceea ce priveşte rata de eficacitate ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager şi se bazează pe acelaşi tip de antigen, proteina Spike, “sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creşterea răspunsului imun generat după prima administrare”.