Dosar penal în cazul gorjeanului mort după vaccinare

0

Procurorii din Gorj au deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, în cazul bărbatului decedat după vaccinarea cu serul anti-COVID produs de AstraZeneca. Ion Barbu avea 47 de ani și lucra la Apele Române, filiala Gorj.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a solicitat IPJ Gorj – Serviciul de Investigații Crimininale să efectueze verificări cu privire la decesul lui B.I., urmând ca după finalizarea acestora să se aprecieze referitor la constituirea unei cauze penale.

La data de 15.03.2021, organele de cercetare penală din carul IPI Gorj – Serviciul de investigații criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 192 alin. 2 C.p., reținându-se că la data de 01.03.2021, în timp ce se afla la locul de muncă, respectiv Serviciul de Gospodărire a Apei Gorj, numitul B.I. a intrat în stop cardio-respirator, ulterior s-a produs decesul acestuia la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

S-a reținut de organele de urmărire penală că anterior, respectiv la data de 28.02.2021, victima s-a vaccinat cu vaccin Astra Zeneca împotriva virusului SARS COV2, la un centru din localitatea Bumbeşti-Jiu, județul Gorj, existând indicii privind o eventuală legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și decesul victimei.

Prin ordonanța din data de 15.03.2021 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă prevăzută de art. 192 alin. 2 C.p., cu precizarea că este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situatie, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

În total, în Gorj au fost vaccinați cu lotul de la AstraZeneca 1.083 de oameni.