Atenție! Vin controale pe ambrozie

6

Proprietarii de terenuri riscă amenzi de până la 20.000 de lei dacă nu distrug ambrozia, o buruiană care provoacă alergii severe.

Primăriile din Gorj vor fi obligate să raporteze lunar numărul de terenuri cu ambrozie identificate, dar și măsurile de combatere a acestei plante.

„Având în vedere afecțiunile asupra stării de sănătate a populației provocate de către buruiana ambrozia, Garda de Mediu Gorj va înștiința toate UAT-urile de pe raza județului Gorj cu privire la combaterea și distrugerea buruienii ambrozia. Fiecare UAT va avea obligația de a raporta lunar numărul de amplasamente cu ambrozia identificate și măsurile de combatere a acesteia”, a comunicat Garda de Mediu Gorj.

În caz contrar, atât persoanele fizice responsabile, cât și cele juridice, deținătoare de terenuri cu ambrozie, riscă sancțiuni până la 20.000 de lei.

Deși există mai multe specii de ambrozie, buruiana eliberează polen mai ales în lunile august și septembrie. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, putând pune în pericol persoanele alergice.