Afaceri la CE Oltenia. Fost director, judecat pentru abuz în serviciu

0

Vasile Ghimiş, la data faptei director economic la Exploatarea Minieră de Carieră Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost trimis în judecată de DNA Craiova pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, fiind acuzat că a achiziţionat la preţuri supraevaluate materiale pentru stingerea incendiilor şi truse sanitare de prim ajutor.

În acelaşi dosar, a fost deferit justiţiei şi un om de afaceri, administrator al firmei Ratetalav SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, Vasile Ghimiş a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniul achiziţiilor publice, cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor şi a unor truse sanitare de prim ajutor (achiziţia fiind fragmentată pentru a putea fi realizată în mod direct) la preţuri supraevaluate.

Achiziţia a fost făcută în perioada septembrie 2012 – decembrie 2012 de la două firme, între care şi SC Ratetalav SRL, controlată de omul de afaceri.

Concret, Vasile Ghimiş ar fi aprobat şi semnat mai multe documente care au stat la baza achiziţiei, după ce anterior stabilise împreună omul de afaceri şi preţurile produselor respective.

Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la preţul de 850 lei/bucata, în condiţiile în care un astfel de produs ar avea un preţ de piaţă de aproximativ 120 lei/bucata. Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 lei, reprezentând diferenţa dintre preţul real şi preţul care s-a plătit efectiv pentru produsele menţionate.

SC Complexul Energetic Oltenia SA a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menţionată mai sus.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine lui Vasile Ghimiş.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.

Vasile Ghimiş şi omul de afaceri au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.