A început cea de-a doua sesiune parlamentară

3

De astăzi, începe cea de-a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. De la ora 16:00, cele două Camere ale Parlamentului sunt convocate în şedinţe de plen separate, de conducerile Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor.

 

Camera Deputaţilor se întruneşte anual în două sesiuni ordinare, dar poate fi convocată şi în sesiuni extraordinare. Prima sesiune ordinară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie, iar cea de-a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârsitul lunii decembrie. De regulă, şedinţele plenare ale Camerei se ţin în fiecare luni, marţi şi joi, iar şedinţele comisiilor permanente au loc miercurea. Ziua de vineri a fiecărei saptamâni este consacrată activităţii membrilor Camerei în circumscripţiile electorale.

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află legea pensiilor speciale, ce trebuie pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, precum şi alte proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să primească banii europeni, precum legea salarizării, legea pensiilor.

De asemenea, este aşteptat pachetul cu măsuri fiscale, care se află în discuţia coaliţiei de guvernare şi pentru care premierul Marcel Ciolacu a anunţat că îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

În plus, Ciolacu a spus că social-democraţii pregătesc mai multe iniţiative legislative, care urmează să fie depuse la Parlament, printre care sancţionarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor prin confiscarea autovehiculului sau eliminarea ‘păcănelelor’ din localităţi.

Şi reprezentanţii Opoziţiei au anunţat mai multe proiecte din domeniile juridic, agricultură, sănătate, facilităţi fiscale.