Mănăstirea Lainici, expropriată de stat

lainici

O pădure şi o păşune din proprietatea Mânăstirii Lainici vor fi expropriate în vederea modernizării unui tronson din DN 66 care străbate Defileul Jiului. Suma totală pe care ar urma s-o primească Mânăstirea Lainici drept despăgubire pentru păşunea în suprafaţă de 4.051 metri pătraţi şi pădurea de 5.119 metri pătraţi este de 5.100 de lei.

Ministerul Transporturilor anunţă că „a fost emis raportul de expertiză tehnică de calitate, în vederea protejării bisericii, monument istoric, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a Mănăstirii Lainici, în care menţionează devierea drumului naţional spre nord cu minimum 15 metri, în vederea protejării monumentului împotriva vibraţiilor produse de traficul greu”.

Ca „justificare tehnică” privind necesitatea exproprierii suprafeţelor de teren în vederea protejării monumentului istoric din incinta Mănăstirii Lainici, Ministerul Transporturilor precizează că „vibraţiile produse de traficul greu şi fluxul mare de vehicule care tranzitează DN 66 vor afecta structura de rezistenţă a monumentului istoric”. Aceste vibraţii „vor conduce la avarierea unor părţi ale clădirii sau a instalaţiilor şi echipamentelor acestuia, fapt ce poate conduce la degradarea/prăbuşirea acestuia, ceea ce contravine legii”.

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

CRISTINA TUDOSIE

Lasă un răspuns