Gorjul este şi rămâne sub talpa PSD. Încă 4 ani!

Victoria zdrobitoare a PSD-ului sau înfrângerea înjositoare a PNL nu lasă loc de prea multe analize după vot. Tăvălugul roşu a spulberat orice urmă de opoziţie într-un judeţ şi aşa captiv în ghearele PSD. Raiul pe pământ, promis de social-democraţi, i-a făcut pe alegători să îndrăznească să creadă în programul economic extrem de darnic al PSD. Seduşi de valul de promisiuni (eliminări sau scăderi de taxe şi impozite, creşterea salariului minim şi a pensiilor), deşi nu tot ce zboară se mănâncă, peste 50% dintre gorjenii prezenţi la urne au pus ştampila pe PSD. Aşa se face că bastioanele PNL au căzut rând pe rând, liberalii câştigând fără drept de apel doar în comuna Cîlnic. În rest, în Gorj, partidul lui Dragnea a defilat la pas şi şi-a luat partea leului, trimiţând în Casa Poporului cinci din cei şapte parlamentari şi înroşind visele celor care încă mai credeau în schimbare.

 

Cifrele nu iartă. Doar sperie!

La fel ca mai peste tot în ţară, PSD a obţinut în Gorj un rezultat istoric, zdrobind literalmente ideea de opoziţie în judeţ. Cu mai mult decât triplul voturilor liberalilor, social-democraţii „s-au jucat” practic cu aceste alegeri. Uitându-ne la datele seci ale scrutinului, vedem că PSD Gorj a obţinut la Senat 51,44% din sufragii, PNL-15,7%, ALDE-7,66%, PMP-6,05%. La deputaţi, PSD are 54,09%, PNL-16,92%, ALDE-6,47% şi PMP-6,44%. Ca atare, doar trei parlamentari au obţinut mandate întregi, fiind vorba de pesediştii Florin Cârciumaru, Victor Ponta şi Mihai Weber. Alin Văcaru, Elvira Şarapatin, Dan Vîlceanu şi Scarlat Iriza şi-au luat mandatele la marea redistribuire naţională. În schimb, Dian Popescu şi-a luat adio de la Parlament, la fel şi fosta vedetă OTV, Tudor Barbu.

Lecţia independenţilor

O lecţie usturătoare a primit-o şi fostul baron al judeţului, Ion Călinoiu, candidat independent pentru Camera Deputaţilor. S-a bazat prea mult pe voturile promise de unii primari PSD şi şi-a tăiat singur craca de sub picioare. Dacă stătea cuminte în PSD, Călinoiu nu se făcea de râs la alegeri şi poate primea şi un post călduţ în administraţia centrală, într-unul din domeniile în care se pricepe, nu-i aşa, cel mai bine, administraţie, minerit sau agricultură… Aşa că luând doar circa 3.500 de voturi, Călinoiu a fost nevoit să se declare înfrânt şi să revină temporar la locul său de muncă, „consilier de suflet” al preşedintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu.

O figură mult mai frumoasă a făcut însă primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, care a colectat cel mai mare număr de voturi dintre toţi independenţii din ţară intraţi în bătălia electorală, circa 9000, insuficiente însă pentru a ieşi senator.

 

Regretul de după…

În condiţiile în care voturile celor doi s-ar fi dus la PSD, la Gorj, pesediştii ar fi câştigat şi cele două mandate ajunse la ALDE şi PNL, arată o simulare efectuată chiar în sânul partidului. „Gândind şi făcând nişte analize, aşa s-ar fi întâmplat, dacă Ion Călinoiu şi Ion Ciocea rămâneau în PSD, luam tot în Gorj. Dumnealor sunt colegii noştri, eu îi consider în continuare colegii noştri şi îmi pare că s-a procedat aşa, s-au luat nişte hotărâri în momente emoţionale. Domnul Călinoiu, dacă nu lua o decizie pripită, rămânea în continuare preşedintele executiv al partidului”, a declarat proaspătul deputat Elvira Şarapatin.

 

Uimire în PSD, şoc la PNL

Inclusiv Partidul Social Democrat a fost luat prin surprindere de scorul obţinut la alegeri – „cel mai bun rezultat din istorie”. „Rezultatul obţinut i-a surprins pe toţi pesediştii, având în vedere campania agresivă susţinută de PNL. Singurul scor obţinut la Gorj care a depăşit 50% din sufragiile electoratului a fost înregistrat în 2012, când PSD şi PNL au obţinut împreună sub sigla USL – 55,14%, însă, niciodată, PSD sau un alt partid singur nu a depăşit 50%, la orice tip de alegeri. Rezultatul obţinut de organizaţia pe care o conduc este peste aşteptări, întrucât doi foşti lideri social-democraţi, Ion Călinoiu şi Ion Ciocea, au devenit adversari ai partidului şi au candidat ca independenţi. Am înregistrat un scor chiar mai mare, raportat la perioada în care cei doi erau în partid. Dacă i-ar fi avut şi pe cei doi în echipă, ca vot politic, organizaţia ar fi obţinut un scor şi mai mare”, a declarat entuziasmat preşedintele PSD, Florin Cârciumaru.

„Lupii” din PSD s-au nărăvit rău de tot

Cum Cârciumaru a şi ales Senatul, a început bătălia pentru candidatura la Primăria Târgu Jiu. Dacă unele voci susţineau o competiţie internă în PSD, pentru desemnarea candidatului, Cârciumaru s-a mişcat repede şi a mutat decisiv, astfel că „mâna sa dreaptă” Aurel Popescu va fi uns interimar la Primăria Târgu Jiu, pentru ca ulterior să fie susţinut în alegeri. Şah-mat, dar cum lupii tineri nu mai vor să fie simpli pioni, ei au şi anunţat că vor să preia frâiele PSD, mai ales că Florin Cârciumaru a spus explicit că nu va mai candida pentru un nou mandat. Cum Ion Călinoiu nu mai e tartor în partid, gaşca lui Ponta – Alin Văcaru, Ciprian Florescu, Gabriel Giorgi – are cale liberă şi caută să mute inspirat. Strategia nu dă roade şi seniorii se regrupează în jurul lui Cârciumaru, pentru a nu ceda frâiele puterii. Şi cum Dragnea are şi el un cuvânt de spus, războiul de uzură dintre cele două tabere nu se stinge prea curând. După euforia alegerilor, când lucrurile se vor mai aşeza, iar pesediştii ajung la masa bucatelor, la împărţirea posturilor, va începe o nouă repoziţionare a găştilor.

Barbu caută distonocalmul, iar Vîlceanu fotoliul de deputat

În tabăra perdanţilor, e linişte. Supuşi unui şoc electoral, liberalii au rămas fără grai, neştiind cum să explice rezultatul umilitor din 11 decembrie. Niciunul nu vede bârna din ochii proprii. Vocalul Tudor Barbu şi-a luat catrafusele din judeţ şi dus a fost. Nu a mai făcut comentarii acide, nu a mai persiflat electoratul şi nu i-a mai oferit tablete de distonocalm. El a fost cap de listă PNL Gorj la Senat, dar fără succes. Probabil acum Barbu are nevoie de sedativ pentru a se calma după ce gorjenii „i-au dat foc” la valiză şi l-au trimis acasă, în Bucureşti, pentru a nu mai respira aer de provincie.

Proaspătul deputat Dan Vîlceanu promite însă că va ţine steagul sus şi că singur va face opoziţie reală PSD-ului.  „Voi încerca să nu-i dezamăgesc pe gorjenii care m-au votat, sunt vreo 20.000 care mi-au dat votul și cred că au nevoie de o opoziție puternică și corectă și de un parlamentar de Gorj pe bune”, a spus Vîlceanu, la preluarea certificatului de deputat.

La PMP dezamăgirea-i şi mai cruntă. Deşi au făcut pragul electoral, nu au prins post în Parlament. USR-ul lui Nicuşor Dan nu a prins în Gorj, iar restul competitorilor nu mai contează. Vorba aceea, despre morţi, numai de bine!

Diane, ce păţeşti când sapi groapa altuia? Cazi …în Prefectură?

La uşa Parlamentului a fost lăsat şi liderul ALDE Gorj, Dian Popescu. Fără priză la alegători, Dian şi-a făcut un calcul politic simplu. Nu candidează la Senat, unde are nevoie de o cârcă de voturi, aşa că-l împinge pe deputatul Scarlat Iriza spre această candidatură, iar el alege „calea mai uşoară”, cocoţându-se pe prima poziţie la Camera Deputaţilor. Şi cum viaţa ne aşează pe toţi în genunchi, mai devreme sau mai târziu, Dian Popescu avea să guste din propria-i vanitate politică. Pierde mandatul, însă ALDE obţine postul de senator de care Dian Popescu a fugit, Curat ghinion, coane Dian! Trădare să fie, dacă o cer interesele tale, dar măcar s-o ştim şi noi! Dar şi Iriza, care i-a recomandat fostului senator Dian Popescu postul de prefect ce a fost deja amanetat de PSD. Dar, cum strugurii sunt acrii, şeful ALDE Gorj încă îşi permite aroganţe. „Dacă vroiam prefect, ocupam de mult postul”, jeleşte Dian, încercând astfel să mascheze amărăciunea pierderii unui nou mandat parlamentar.

Deputatul surpriză: „Nu am îndrăznit să sper”

Surprinzător, locul al patrulea de la PSD Gorj a fost eligibil, astfel că Elvira Şarapatin a devenit deputat. Supărată de locul de pe listă, Şarapatin a refuzat chiar să meargă în campania electorală. „Când am aflat că am rămas pe poziția a patra pe lista de candidați, să știți că nu am fost bucuroasă. Nu m-am dus la partid să cer vreo funcție, mi-am văzut de treaba mea totdeauna, am stat deoparte, chiar și acum am muncit în campanie, dar iată că finalul este altul, pe care nici măcar eu nu îl mai speram. Cine ar fi putut gândi că din cinci mandate de deputat la nivel de județ, PSD Gorj va câștiga 4, eu fiind pe poziția a patra? Era greu să fie adevărată o astfel de variantă și, totuși, iată că e cât se poate de reală. Nu am îndrăznit să cred sau să sper la așa ceva până când nu a fost totul oficial. Recunosc faptul că era ultimul tren pentru mine”, a declarat Elvira Șarapatin.

 

Votul trece prin stomac

Acum rămâne de văzut dacă electoratul care a înroşit harta Gorjului va fi sau nu dezamăgit şi dacă PSD le va onora o parte din multele promisiuni sau le-a furnizat un cec fără acoperire. Altfel, cum bine spunea George Orwell, „un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice”…

CRISTINA TUDOSIE

Lasă un răspuns