Cum schimbă parlamentarii PSD-ALDE proiectul legilor justiției

Proiectul de modificare a legilor justiţiei trece prin schimbări majore in Parlament. Parlamentarii PSD – ALDE nu sunt mulţumiţi de propunerile făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, așa că au adus amendamente. De altfel, proiectul va fi asumat de aleşii coaliţiei de guvernare.

Astfel, președintele rămâne implicat în procesul de numire a procurorilor șefi, chiar dacă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că varianta lui Tudorel Toader era mai bună și că președintele trebuie eliminat din procesul numirile, astfel încât să fie eliminat factorul politic.

Pe de altă,  parte, șeful statului a fost eliminat din procedura revocării procurorilor șefi.  Pe de altă parte, în cazul propunerii pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, şeful statului are dreptul să refuze o singură dată.

În ceea ce privește Inspecția judiciară, aceasta va fi un organ independent, controlat de o comisie din care vor face parte mai multe instituții, inclusiv CSM.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus astăzi că în opinia sa nu ar fi bine ca Inspecția judiciară să fie în subordinea Ministerului Justiției.

„Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege. Eu i-am spus domnului Iordache să ţină cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea publică pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a spus Liviu Dragnea.

Într-una dintre legi se introduce o secțiune nouă, Direcția pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de judecători și procurori. Aici se detaliază cum anume, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se va înființa și va funcționa această direcție care va avea drept competențe efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile comise de magistrați, inclusiv cei care au calitatea de membri CSM și judecători sau procurori militari.

Lasă un răspuns