Confesiunile lui Greblă, despre „abuzurile DNA”: „Mi au pus aparatură audio-video în baie”

Toni Greblă, fostul judecător al Curţii Constituţionale a României, judecat pentru trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat, a pus tunurile pe procurorii DNA, făcând dezvăluiri despre „abuzurile” comise de anchetatori. Fostul senator de Gorj acuză disperarea celor de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care au ajuns să îl fotografieze şi să îl filmeze până şi la toaletă. „Cea mai gravă formă de intruziune în viața privată a unei persoane, a unei familii. A fost acolo montată aparatură audio-video în toate încăperile locuinței, inclusiv în băi”, a declarat Toni Greblă în cadrul unui interviu televizat.

 

I se trage de la legile Big Brother?

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost filmat în apartamentul în care locuia într-un hotel din Bucureşti. Anchetatorii DNA au încercat să strângă probe în dosarul în care Greblă e acuzat că şi-ar fi folosit influenţa pentru ca finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, să obţină mai multe contracte cu statul. Toni Greblă a oferit primul interviu televizat după ce a fost reţinut pentru 24 de ore şi îndepărtat de la CCR. El a povestit, la Antena 3, cum a început coşmarul său. „Ar trebui să începem cu contextul. În iunie şi septembrie 2014, CCR declara necunostituţionale primele legi Big Brother. Legi dorite de SRI şi DNA, în principal. Pe de o parte, au avut o comunicare publică pentru a spune cât de importante sunt aceste legi, pe de altă parte au început presiuni nepermise, declaraţii de o agresivitate ieşite din comun făcute de Maior, Coldea, Kovesi, iar mai apoi de Sebastian Ghiţă. În esenţă, acestea prevedeau ca SRI, pe sintagma motive de siguranţă naţională, puteau să intre fără mandat în orice sistem informatic al unei persoane juridice sau fizice.  Era vorba de o intruziune în viaţa privată, fără mandat, fără să spună ce anume urmăresc”, susţine Greblă.

Anchetarea lui Greblă a avut loc la o zi după ce CCR a invalidat a treia lege Big Brother, pe legea siguranţei cibernetice.

 

Percheziţii la prietenii lui Greblă

Fostul prefect de Gorj a criticat modul în care DNA acţionează, doar pentru spectacol mediatic. „DNA a venit cu 45 de percheziţii domiciliare şi informatice şi am fost luat de acasă. Se făceau la cercul meu de prieteni şi cunoscuţi. Am fost invitat cu mandat şi cu 200 de metri înainte de a ajunge la DNA, au aprins sirenele pentru că acolo era toată presa”, a declarat Toni Greblă.

 

Filmat în baie

Toni Greblă a mai povestit cum în apartamentul în care locuia a fost instalată aparatură de interceptare în urmă cu patru luni înainte de arestarea sa. „S-a început urmărirea penală în iunie 2014 împotriva mea, când s-a dat prima lege neconstituţională Big Brother; am fost urmărit penal fără să fiu informat. Tot în iunie 2014, s-au obţinut mandate de interceptare, filmare, fotografiere, până în septembrie 2014, după cea de-a doua lege Big Brother, s-a obţinut de la ICCJ mandate prin care ofiţerului i s-a permis să intre în locuinţă şi să instaleze aparatură până în ianuarie 2015. Aceasta reprezintă cea mai gravă formă de intruziune. A fost montată aparatură în toate încăperile, inclusiv în baie. În camera de la hotel”, a mai spus Greblă.

 

„Nu ştiu unde sunt acele imagini”

Greblă mai susţine că probele astfel obţinute nu au fost folosite niciodată în dosarul său. „Nu mi s-a spus nici când a fost montată, nici când a fost demontată, nici ce s-a întâmplat cu înregistrările din acea perioadă. Eu constat un lucru: că patru luni am fost monitorizat în cel mai aspru, barbar și intim mod cu putință, eu și familia mea, și acele imagini nu știu unde sunt acum”, a mai spus Greblă.

 

„S-a spus despre mine că aş fi spion al Rusiei”

După toată această păţanie, Greblă spune că multe persoane nu cred acuzaţiile care i-au fost puse în cârcă de DNA. „Eu am fost în contact cu foarte multă lume în activitatea mea de 38 de ani, am constatat că am fost apreciat de foarte multă lume şi multe peroane au încredere în mine. După întâmplările din 2015, am constatat că aproape nimeni nu crede aproape nimic din acuzaţiile şi măsurile luate împotriva mea şi mă bucur. Spre exemplu, pe informaţii primite din altă parte, se născocise ideea că eu aş fi fost implicat într-o tentativă de ridicare a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare pentru Rusia. Din 1990 până azi nu am desfăşurat nicio activitate privată. Au constatat că noi nu avem nicio interdicţie de a exporta produse agro-alimentare în Federaţia Rusă. Au renunţat la această acuzaţie. Dar în spaţiul public s-a lansat zvonul că aş putea fi spion al Rusiei. Eu care am fost un patriot şi rămân un patriot”, a mai spus fostul judecător CCR.

S-a retras din viaţa publică

Toni Greblă a fost trimis în judecată de procurorii DNA și acuzat că a folosit în campaniile electorale șpăgi primite de la finul său Ion Bîrcină. Mai precis, spun anchetatorii DNA, Toni Greblă l-ar fi ajutat pe finul său, Ion Bîrcină, să obțină mai multe contracte pentru firma acestuia, primind în schimb o mașină, rochii pentru soţie, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele lui Bîrcină, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe. Tot Greblă are de dat socoteală și pentru modul în care și-a ridicat ferma de la Buduhala pe care nu a declarat-o în acte și pe care nu a recunoscut-o oficial vreodată că ar fi a lui, deși procurorii susțin altceva.

După acest mega-scandal, Greblă a demisionat din funcția de judecător CCR și s-a retras din viața publică.

CRISTINA TUDOSIE

Lasă un răspuns