CEO spune pe cine ajută Legea Energiei

curent

Propunerile de modificare a Legii Energiei vin în sprijinul tuturor producătorilor clasici de energie (hidro, nuclear, termo), susţin reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia. La începutul verii, inclusiv Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, declara că modificările aduse legii energiei nu conferă un avantaj producătorilor mai scumpi, pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuși aceștia până acum.

 

Argumentele CEO

CE Oltenia a susţinut propunerile de modificare a legii din mai multe considerente. Primul: Siguranţa SEN. „Vechea lege nu definea noţiunea de siguranţă a sistemului electroenergetic, iar propunerea de modificare se referă la obligativitatea operatorului de transport de a preciza care sunt producătorii de energie din România ce contribuie la menţinerea siguranţei sistemului, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a fi deconectaţi consumatori de la reţea”, susţin reprezentanţii CEO. Apoi, în vechea lege exista o prevedere conform căreia producătorii trebuiau să deţină rezerve neprecizate de combustibil, iar actualele modificări propun ca rezervele de combustibil să asigure îndeplinirea tuturor obligaţiilor contractuale.

Un alt argument pro-legea energiei este recunoaşterea serviciilor de sistem. „Pentru a menţine capacităţi în rezervă, disponibile să acopere consumul ţării în orice situaţie, producătorii trebuie să primească banii necesari acoperirii cheltuielilor fixe impuse de această cerinţă. Solicitarea de a fi recunoscute şi plătite serviciile de sistem va contribui la creşterea veniturilor realizate de toţi producătorii de energie din surse clasice”, mai arată CEO.

Alte propuneri transmise pentru a fi cuprinse în lege vizează desecretizarea contractelor din energie, dar şi cooperarea energetică internaţională. CE Oltenia arată că a semnalat permanent regimul discriminatoriu privind concurenţa în piaţa de energie din România, susţinând necesitatea elaborării unor mecanisme de piaţă echitabile pentru toţi participanţii.

CRISTINA TUDOSIE

Lasă un răspuns