Ce se scumpeşte şi de ce?

Românii plăteau acum o lună, pentru un pachet de unt de 200 g, echivalentul a şapte franzele. După ce prețurile au început să crească, acelaşi pachet, cu 80% grăsime, costă cât 13 pâini.

Cele mai mari scumpiri ar urma să fie însă la gaze şi energia electrică, cu până la 20%. Tendința s-a simțit încă din octombrie, când au crescut prețurile și la ouă, carne, fructe și legume, unde scumpirea a fost de peste 4%.

Cifrele din statistici au fost apoi depăşite de realitatea lunii noiembrie, când oul, de exemplu, şi-a dublat preţul, ajungând să coste un leu. Mai mult, BNR estimează scumpiri mai mari anul viitor. Prognoza de inflație ar ajunge la 3,2% în anul 2018. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru „România liberă“ că inflaţia ar putea ajunge la mijlocul anului 2018 chiar la peste 4%.

De asemenea, Comisia Europeană prevede creşteri de preţuri, în anii 2018 şi 2019, precum şi adâncirea deficitului bugetar până la 3,9%, respectiv 4,1%, mult peste limita de 3% admisă în UE, potrivit prognozei de toamnă.

Lasă un răspuns