Cât de bogaţi sunt noii aleşi ai Gorjului

Judeţul Gorj va fi reprezentat în Parlament de şapte senatori şi deputaţi. Cinci dintre ei sunt de la PSD, unul de la PNL, iar al şaptelea e de la ALDE. Niciunul dintre ei nu are grija zilei de mâine, unii dintre ei trăind chiar pe picior mare.

 

Bunăstare pentru familia Ponta

Fostul premier Victor Ponta şi-a recâştigat mandatul de deputat de Gorj. Împreună cu soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, Ponta are în conturi peste 160.000 de euro, peste 35.000 de lei şi peste 2.300 de dolari. Soţii Ponta au şi datorii, contractând anul trecut un credit în valoare de aproape 23.000 de euro. La capitolul investiţii directe şi împrumuturi acordate, Victor Ponta are un antecontract de vânzare-cumpărare a unui imobil în valoare de 200.000 de euro, iar soţia sa figurează cu trei împrumuturi acordate în nume personal, în cuantum total de peste 160.000 de lei, unei firme. Cei doi au două terenuri în Prahova şi Dâmboviţa, două apartamente în Bucureşti şi două case de vacanţă în Prahova, la Cornu. Victor Ponta a obţinut venituri de aproape 130.000 de lei ca premier şi aproape 10.000 de lei ca parlamentar, în anul fiscal trecut. Veniturile soţiei sale au depăşit 75.000 de euro, ca europarlamentar.

 

Din biroul de primar, la fotoliul din Senat

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, deţine două terenuri, un apartament şi o casă  de locuit în Târgu Jiu, dar şi peste 10.000 de metri pătraţi de teren agricol în Negomir, comuna sa natală. Şeful PSD Gorj are aceeaşi Skoda Octavia din 2005 şi are de returnat un credit bancar de 160.000 de lei, scadent în 2024. De la Primăria Târgu Jiu, Florin Cârciumaru a câştigat, anul trecut, nu mai puţin de 110.245 de lei, salariul soţiei, de subinginer la Grimex, fiind de circa 13.000 de lei.

 

Deputatul pasionat de motoare

Deputatul Mihai Weber va activa şi în acest an în Parlamentul României, după ce a reuşit „să-l înduplece” pe Liviu Dragnea să-l menţină pe un loc eligibil pe lista de la parlamentare, deşi a fost scos din jocul electoral chiar de către propriii săi colegi de la Gorj. Weber este unul dintre cei mai înstăriţi aleşi, el deţinând două terenuri în Târgu Jiu şi unul în Ţicleni, două case în Târgu Jiu, un VW Touareg şi două motociclete BMW. Deputatul a mai pus bani la ciorap, în acest an, vreo 30.000 de lei, după ce a vândut o motocicletă Kawasaki şi una BMW. Parlamentarul Mihai Weber este acţionar la Pro Auto Logistics, firmă pe care a împrumutat-o cu 180.000 de lei. Anul trecut, pesedistul a câştigat 59.400 de lei de la Camera Deputaţilor şi a încasat dividende de 31.000 de lei de la firma sa. El are de restituit un credit de 25.000 de franci elveţieni, scadent în 2028.

 

Fost prefect, dator la bănci

Fostul prefect Alin Văcaru s-a îndatorat băncilor, el având de returnat două credite, scadente în 2018. un împrumut fiind de 10.000 de euro, iar celălalt de 30.000 de lei. Soacra sa, Lucica Dascălu, i-a transferat, însă, anul trecut, în cont, suma de 45.300 de euro, de la prefectură Alin Văcaru încasând 70.000 de lei. Proaspătul deputat deţine un teren şi o casă în oraşul Tismana. Interesant este că soţia sa a avut anul trecut trei locuri de muncă. De la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj, Iustina Văcaru a fost transferată la Primăria Bumbeşti-Jiu, de unde a ajuns ulterior la ITM Gorj, pe postul de inspector de muncă.

Avere de invidiat

Şefa organizaţiei de femei a PSD Gorj, Elvira Şarapatin, ajunsă cu noroc în Parlament, este o persoană înstărită. Elvira Şarapatin deţine trei terenuri în Târgu Jiu şi în judeţul Sălaj, trei apartamente în Bucureşti, Cluj şi Târgu Jiu, o casă în Târgu-Jiu, dar şi o casă de vacanţă la Rânca. Deputata are în garaj mai multe maşini: un Renault, un Hyundai şi un Opel Astra.  Fostă profesoară de sport, Elvira Şarapatin a câştigat 35.000 de lei, anul trecut, atât din indemnizaţia de consilier judeţean, cât şi din pensie, soţul său, judecătorul Şerban Şarapatin aducând însă cei mai mulţi bani în casă, circa 180.000 de lei. Soţii Şarapatin au de returnat un credit de 25.000 de lei, scadent în 2019.

 

Trăieşte din chirii

Liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, are o avere impresionantă: patru terenuri intravilane, două în comuna Runcu şi două în Timişoara, un teren agricol în Caraş-Severin, o casă de vacanţă în Văliug – Caraş Severin, spaţii comerciale în Timişoara şi două case în Runcu. Proaspătul deputat Dan Vîlceanu este director economic la Rominex SA, de la care a câştigat puţin peste 25.000 de lei. Dan Vîlceanu şi-a rotunjit veniturile din închirierea halei industriale din Timişoara (206.000 lei), din indemnizaţia de consilier judeţean, de circa 10.000 de lei, o subvenţie de 1300 de lei de la APIA şi dividende de 7000 de lei de la o firmă de-a sa. Soţia, profesor la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu a câştigat, anul trecut, puţin sub 30.000 de lei.

 

Senatorul afacerist

Al doilea senator al Gorjului, aldistul Scarlat Iriza este acţionar la patru firme: Stirco SRL, Iriza Gold 202 SRL, Aziri SRL, Autil Com SRL. El deţine patru suprafeţe de teren în Târgu Jiu, Leleşti şi Băleşti, două case în Târgu Jiu şi Leleşti, dar şi patru autoturisme. Iriza a precizat în declaraţia de avere bijuterii din aur de 12.000 de euro şi un împrumut de 50.000 de lei, de la o persoană fizică, bani pe care va trebui să-i returneze în 2017. În acest an, fostul deputat a înstrăinat două terenuri cu suma de 50.000 de lei şi a vândut o maşină cu 5.000 de euro. Totodată, şi-a împrumutat firmele cu peste 500.000 de lei. Anul trecut, de la Camera Deputaţilor, Iriza a câştigat 60.000 de lei, veniturile fiindu-i suplimentate cu dividende de 75.000 de lei.

CRISTINA TUDOSIE

Lasă un răspuns